Despre oameni şi zâmbete

de Braica Ruxandra  | 1266 vizualizari  | 0 comentarii
Despre oameni şi zâmbete

Deși obișnuiesc să fiu atentă la cei din jurul meu, mai exact la ce fac ei, la cum se comportă, am omis, poate și din propria voință, să sesizez tocmai faptul că oamenii, în ziua de azi, și-au făcut o obișnuință din a nu-și folosi 14 dintre mușchii corpului. Ca să fiu mai concretă, oamenii își uită abilitatea înnăscută de a zâmbi. Nu știu câți o fac voluntar, câți involuntar, sau câți au motive serioase sau nu să nu facă asta.


Ei, bine, zilele trecute mi-au fost deschiși ochii și mi-am dat seama că trăim într-o societate care scoate în evidență, în mod surprinzător, o stare acută de plictiseală, tristețe, monotonie. Au fost de ajuns cinci minute în care m-am oprit împreună cu un prieten (eram la gura de metrou de la Piața Unirii ), ne-am încetat orice altă activitate și am început să cautăm cu privirea un zâmbet. Rezultatul: după cele cinci minute n-am zărit nici măcar un om care să aibă colțurile gurii ridicate. Pentru un moment nu am vrut să cred, dar pe urmă mi-am spus: ori este o epidemie de tristețe cronică, ori oamenii au nevoie să li se reamintească cum să zâmbească și cât de frumoși sunt când fac acest lucru.


Locul unde vezi cel mai rar oamenii zâmbind este metroul. Majoritatea oamenilor stau cu ochii în telefon (rar mai vezi pe cineva cu zâmbetul pe buze, și asta probabil pentru că a primit un mesaj drăguț sau pentru că tocmai a văzut ceva interesant pe Facebook), alții citesc, unii mănâncă...și aș putea continua lista cu multe alte activități, care din păcate, nu includ zâmbetul. De cele mai multe ori, cei care zâmbesc sunt fie persoanele care sunt în grup și au un subiect care se dovedește a fi amuzant, captivant, fie cuplurile, unde tipul se străduiește întotdeauna să îi vadă mereu chipul înseninat iubitei lui.


Totodată, nici pe stradă nu te lovești de prea mulți oameni fericiți. Cel mai frecvent observi oameni care merg cu ochii îndreptați în jos, ori cu privirea înălțată, dar foarte încruntați, ori adoptă o expresie lipsită de orice căldură. Uneori am impresia că oamenilor le este teamă să-și exprime starea de bunăvoie, că le este teamă de cum îi vor percepe cei din jur. Nu este întocmai o gândire prielnică.


În general, ființele umane tind să se alăture foarte ușor turmei. Din punctul acesta de vedere, suntem exact ca animalele. În momentul în care vedem că apare ceva ce ne-ar putea aduce un orișicare câștig ( pe orice plan ), facem și noi ce fac ceilalți pentru a-l obține. Gândindu-ne la asta, ne-am putea da ușor seama că dacă noi vom adopta o atitudine pozitivă, care să reflectă o stare de bine, și o vom exprima până și prin cel mai firav zâmbet, și celorlalți le va fi mai comod să zâmbească.


Ce-i drept, uneori nici împrejurările nu ne sunt prea favorabile. Este de înțeles că dimineața oboseala își spune cuvântul și că abia ne ținem ochii deschiși, că după-amiaza abia așteptăm să ajungem mai repede acasă și să scăpăm de ce mai avem de făcut, că seara singura dorință este de a ne pune cât mai devreme în pat și a ne deconecta de la ce se întâmplă în jur, însă sunt foarte sigură că dacă am lăsa totuși un zâmbet pe chip, dimineața, la prânz sau seara, lucrurile ar sta cu totul altfel.


Zâmbetul poate fi o formă de eliberare de sub tensiunea unei zile grele, o formă de relaxare și de favorizare a apariției stării de fericire, o formă de schimbare a perspectivei. Nu vi s-a întâmplat niciodată să aveți o stare proastă de spirit și doar văzând pe cineva zâmbind, să vă convingă ( fiind mai contagios decât gripa ) că timpul le rezolvă pe toate și că merită să zâmbim?


Am văzut persoane care, deși ajung acasă abia dimineața când eu plec la liceu, sunt mai vesele decât cei care dorm până târziu. Am întâlnit oameni care, deși au o mie de probleme de rezolvat, știu că soluția nu este să stea îmbufnați încontinuu. Este adevărat că este mult mai ușor să nu zâmbești, însă în viață este bine să facem ca tocmai lucrurile grele să pară ușoare. De aceea, ar fi benefic atât pentru noi, cât și pentru cei din jurul nostru, să ne redescoperim frumusețea zâmbetului.

 

 

Cuvinte cheie: ZAMBETVIATAOAMENIstare de bineFERICIREschimbareganduri
ZAMBET,VIATA,OAMENI,stare de bine,FERICIRE,schimbare,ganduri
Vrei sa scrii pe Studentie.ro? Contacteaza-ne pe adresa info@studentie.ro.
Comentarii (0)
Adauga comentariul tau
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...