REZIDENTII DIN ROMANIA - SUPARATI PE SISTEMUL SANITAR

0 stele

2534 vizualizari  |  3 comentarii

REZIDENTII DIN ROMANIA - SUPARATI PE SISTEMUL SANITAR
Viitorii medici din Cluj au protestat in fata Prefecturii. Peste 500 de studenti, absolventi de medicina si rezidenti si-au spus ofurile in fata edililor locali. Tinerii sunt nemultumiti de numarul mic al locurilor la rezidentiat, dar si de salariile mici.
In urma protestului, reprezentantii rezidentilor si tinerilor absolventi au fost primiti in sediul Prefecturii Cluj. Acestia au purtat o serie de discutii cu prefectul Clujului, Calin platon. Azi, protestatorii doresc sa inainteze un memoriu prefectului de Cluj, care le-a promis ca il va inmana Ministerului Sanatatii.

De asemenea, si in Brasov au existat proteste in randul viitorilor medici; peste 50 de absolventi de medicina si-au facut cunoscute nemultumirile. Proteste au existat si la Iasi, unde peste 400 de rezidenti imbracati in halate si-au prezentat problemele cu care se confrunta. Rezidentii spun ca numarul locurilor de rezidentiat s-a redus in acest an cu 1.000 de locuri pe post fata de anul trecut chiar daca centrele universitare au informat Ministerul Sanatatii ca au capacitatea de a pregati studentii.
Cat despre salariile pe care le primesc, rezidentii sustin ca nu ar alege varianta plecarii din tara, daca aici si-ar putea permite sa isi intretina familia. Astfel, rezidentii cer ministrului Sanatatii conditii de munca decente si salarii din care se pot descurca, fara a fi nevoiti sa apeleze la ajutorul financiar al parintilor pana la 30 de ani.
O alta doleanta a rezidentilor a fost reprogramarea examenului de rezidentiat dupa alegerile parlamentare din 30 noiembrie, adica in data de 7 decembrie. Absolventii de medicina acuza Ministerul Sanatatii ca a mutat examenul de rezidentiat cu doua saptamani mai devreme din cauza alegerilor parlamentare. De asemenea, rezidentii care au protestat ieri in toata tara cer anuntarea locurilor si a posturilor simultan cu publicarea bibliografiei pentru examen. Si asta nu e tot. Rezidentii vor ca examenul de redicentiat sa fie sustinut la patru luni dupa lucrarea de licenta.
Nemultumirile rezidentilor tin si de faptul ca nu beneficiaza de servicii medicale gratuite si nici de zi libera dupa garda. De asemenea, ei sunt nemultumiti ca nu le sunt platite garzile, dar ii nemultumeste si modul in care se desfasora pregatirea in cadrul rezidentiatului.
Salariul minim net al unui rezident este de 750 de lei, la care se adauga bonurile de masa. Unii specialistii din domeniu sustin ca salariul net al unui rezident ar trebui sa fie de doua ori mai mare, adica 1.800 de lei.
Medicii rezidenti nu s-au multumit numai cu protestele de ieri. Ei au initiat si o petitie online. Intitulata sugestiv "Se mai merita sa faci Medicina si Rezidentiatul in Romania dupa ce Ministerul Sanatatii isi bate joc de noi?" petitia reprezinta actul in care toti rezidentii din romanai si-au trecut doleantele. Pana in prezent, este 2.00 de medici, studenti si absolventi de medicina din toata tara au semnat aceasta petitie.
Saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii a suplimentat numarul de locuri pentru rezidenti cu aproximativ 100. Insa, se pare ca nu este suficient, la examenul din noiembrie fiind asteptati sa participe peste 4.500 de absolventi. Anul trecut au sustinut examenul de rezidentiat peste 5.000 de absolventi de medicina; acestia s-au "batut" pe 2.500 de locuri de rezidentiat.
Georgiana Stioiu - Editor studentie.ro
Citeste mai mult despre:  domeniul sanitar 

 
Comentarii

Cod

Cod de securitate

laurapitigoi Miercuri, 06 Februarie 2013

mitru,te contrazic. spre deosebire de alte universitati, medicina inca a ramas la un standard inalt.nu este vorba de orice facultate,este una de 6 ani!!!6 ani foarte grei,plini de sacrificii de tot felul.sunt o absolventa a facultatii de medicina, in prezent medic rezident neurolog, oricat de placut este domeniul medicina, trebuie gandit si la asigurarea unui trai decent din meseria asta.la spitalul in care imi desfasor activitatea, au existat situatii in care noi medicii am platit bani din propriul buzunar pentru transportarea bolnavilor care necesitau transfer catre alt spital, pentru ca nu existau ambulante.

 
dany Miercuri, 16 Mai 2012

IN ROMANIA UNDE MAFIA ESTE LA PUTERE ORICE FAC FACI E DEGEABA NU TE ANGAJEAZA NIMENI FARA PILE SAU DACA DA PE SALARII MICI 10 MIL ACELASI CA AL UNUI PAZNIC

 
mitru Luni, 28 Noiembrie 2011

Dar absolventilor de la Universitatea Tehnica cine le asigura locul de munca?. Cine i-a obligat pe rezidenti sa se inscrie la medicina?. De ce nu la ASE, UBB, etc...? Asa ca taceti dracului din gura. V-a trebuit sa fiti cu bani din buzunarul bolnavilor, sa vi se sarute mana. "Sa traiti d-nul doctor". De ce nu mergeti in strainatate, asa cum va laudati?.

 

Pagina 1 din 1

Alte categorii
 
Gaseste masterat si doctorat