Cercetari privind entomofauna din culturile de mazare

Incarcat la data: 10 Noiembrie 2011

Autor: pochiscanu

Pret: 80 credite

Numar pagini: 49

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1571125 kb

Lucrarea de disertatie intitulata „Cercetari privind entomofauna din culturile de mazare in conditiile de la S.C.D.A. Secuieni” vine in sprijinul cultivatorilor de mazare din zona de influenta a Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricola Secuieni (Neamt, Bacau si Vrancea) si nu numai.


Dezvoltarea continua a bazei materiale a agriculturii, perfectionarea tehnologiilor de cultura a plantelor si organizarea stiintifica a procesului de productie asigura realizarea unor recolte superioare si stabile in acelasi timp.


Complexul masurilor de protectie a plantelor impotriva atacului de daunatori constituie o veriga esentiala a tehnologiilor moderne de cultivare a plantelor.


Consecintele nefaste ale chimizarii intensive ale agriculturii – indeosebi cu pesticide – se accentueaza tot mai mult, concretizandu-se prin inregistrarea unor fenomene negative majore ca poluarea mediului ambient, perturbarea echilibrului relativ stabil din agrobiocenoze, aparitia rezistentei si a noi specii daunatoare, toxicitatea ridicata a pesticidelor pentru om si animale, rezidiile toxice din alimente si furaje, ineficienta economica a tratamentelor aplicate s.a.


Constienti de gravitatea acestor nedorite fenomene, specialistii din agricultura mondiala vorbesc astazi despre promovarea conceptului de protectie integrata a agroecosistemelor. Aceasta presupune o abordare globala a protectiei plantelor ca un system caracteristic, cu o orientare pronuntat ecologica, situand in centrul atentiei specialistilor echilibrul fiziologic al plantelor de cultura.


Astazi, combaterea biologica figureaza pe primul plan al cercetatorilor in domeniul entomologiei teoretice si aplicative din intreaga lume, dar cu deosebire in zonele cu climat tropical si subtropical.


Autorii si-au propus sa elaboreze aceasta lucrare, convinsi ca fara cunoasterea organismelor entomofage, a parametrilor lor bioecologici si a masurilor de protectie a lor, nu se poate si practica o protectie integrata a culturilor de mazare.


1.1. Importanta economica a culturii de mazare Pisum sativum L.

Plantele cuprinse in aceasta familie au ca produs principal semintele (boabele) bogate in proteina.


Leguminoasele pentru boabe au fost luate in cultura o data cu inceputurile agriculturii, dupa cum atesta diverse marturii. Cu peste 5000 de ani i.e.n. locuitorii asezarilor lacustre de pe teritoriul actual al Elvetiei cultivau mazare, mazariche si alte leguminoase pentru boabe.
 

In China, cu mai bine de 3.000 de ani i.e.n. se cultiva soia. Grecii si romanii antici apreciau valoarea alimentara a leguminoaselor si efectul lor favorabil asupra solului (N. Zamfirescu, 1965). Pe teritoriul tarii noastre, in diverse asezari neolitice (epoca pietrei lustruite, mileniul V - II i.e.n.) s-au descoperit seminte de leguminoase carbonizate (E. Comsa, 1973). In decursul anilor, treptat, numarul speciilor si biotipurilor cultivate a crescut, datorita importantei lor mari in alimentatia omului si animalelor.

 

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cercetari privind entomofauna din culturile de mazare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MAZARECulturiCercetari
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...