Importanta culturii orezului

Incarcat la data: 21 Martie 2011

Autor: Miu Nicoleta

Pret: 100 credite

Numar pagini: 122

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1148 kb

Importanta culturii

Ocupand putin peste 15 % din suprafata arabila a globului orezul (Oryza sativa) este una din principalele cereale ale lumii (alaturi de grau si porumb). Orezul este cultivat pe toate continentele, din zona tropicala pana in zona temperata si de la nivelul marii pana la 3000 m in Nepal, fiind o cultura cu plasticitate ecologica mare. Numarul recoltelor variaza de la una in regiunea temperata la trei in unele regiuni tropicale (Vietnam).


Asa cum se poate observa din tabelele 2, 3 si graficele 1, 2, peste 90 % din productia mondiala este furnizata de continentul asiatic, in special de China (33 %), de India (22 %) si de Indonezia (9 %).


Orezul este alimentul de baza pentru jumatate din populatia globului; conform datelor FAO, orezul furnizeaza 700 calorii/persoana/zi, fiind consumat de peste 3 miliarde de persoane/zilnic. in unele zone foarte sarace, orezul este un aliment indispensabil, iar pierderile de recolta datorate bolilor sau daunatorilor pot duce la foamete. Dupa CIRAD (2002) consumul mediu anual de orez pe cap de locuitor este 210 kg in Birmania, in jur de 100 kg in Asia, intre 40 si 70 kg in Africa si America latina, si 5 kg in Europa, unde este folosit ca aliment de completare. Boabele de orez mai pot fi folosite pentru fabricarea alcoolului: in Japonia se produce bautura traditionala numita sake. Tot din boabele de orez se pot obtine: amidon, glucoza, acetona, ulei, produse farmaceutice (terapia naturista), alimente vitaminizante.

Necesitatea cunoasterii bolilor care afecteaza productia in vedera combaterii lor

Atat in cadrul oriziculturii moderne cat si a celei de subsistenta, an de an exista pierderi cantitative si calitative de recolta datorita prezentei buruienilor, si atacului produs de unele boli si daunatori. Dintre acestea bolile au o pondere insemnata, in unele cazuri (daca sunt intrunite si conditiile climatice favorabile cresterii si dezvoltarii agentilor daunatori) culturile pot sa fie compromise in totalitate.

 

Orezul este atacat de virusuri, bacterii, actinomicete si ciuperci. Acestea sunt enumerate in tabelel 5 si 6 (dupa C.A. Houlier si colab., 1993). Dintre acestea cele mai importante boli sunt produse de catre ciupercile Magnaporthe grisea (Hebert& Barr), f.c. Piricularia oryzea (Briosi et Cav.) ce produce arsura orezului, Cochliobolus miyabeanus (Ito & Kuribayashi) f.c. Helminthosporium oryzae Breda de Haan ce cauzeaza helmintosporioza orezului, Gibberrella fujikuroy (Saw.) Wr., f.c. Fusarium moniliforme (Scheld) care provoaca fuzarioza, Rhizoctonia solani Kuhn (telemorf Thanatephorus cucumeris (Frank) Donk) responsabila pentru rizoctonioza sau arsura tecilor de orez; Magnaporthe salvinii (Cattaneo) R.Krause & Webster(sin: Sclerotium oryzae Cattaneo) ce produce putrezirea tulpinii de orez; de catre bacteriile Xanthomonas campestris pv. oryzae (Ishiyama) Swings et al. ce cauzeaza arsura bacteriana a orezului, Xanthomonas campestris pv. oryzicola (Ishiyama) care provoava striatiunea bacteriana a frunzelor de orez; sau de unele viroze Rice yellow dwarf virus (RYDV) ce produce piticirea si ingalbenirea plantelor de orez, Rice hoja blanca virus (RHBV) ce cauzeaza virusul “Hoja Blanca”, Rice tungro spherical virus (RTSV) si Rice tungro baciliform virus (RTSV) care produc viroza „Tungro” al orezului.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Importanta culturii orezului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CULTURAOREZsuprafata
Comentarii

cf emmy

deci imi dati??

Eu vreau importanta orzului nu asa ceva

Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...