Celula si diviziunea celulara

Incarcat la data: 02 Decembrie 2012

Autor: Coman Ionut-Comsin

Pret: Gratuit

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1094 kb

Celula este unitatea structurala, functionala si genetica a organismului. Celula indeplineste functiile organismului. Celula este unitatea genetica prin ADN-ul care se gaseste in genele plasate in cromozomi. ADN-ul are rolul de a inmagazina si de a trensmite informatia genetica de la parinti la urmasi.
    

Celulele pot exista singure (spermatozoizii, ovule) iar restul sunt asociate in tesuturi.
FORMA: Initial toate celulele au forma sferica iar pe parcurs isi modifica forma in functie de rolul pe care il indeplinesc.


Pot fi:
- stelate
- fusiforme
- cilindrice
- cubice

Dimensiunile celulelor sunt microscopice (20 - 30 microni) iar celula musculara are dimensiuni mari pana la 10 - 12 cm. Dimensiunile celulelor variaza in functie de rolul lor si de mediu.
STRUCTURA: celula este formata din membrana, citoplasma si nucleu.
    
Membrana:
- are permeabilitate selectiva si rol de protectie.

- este trilaminata (staturile exterioare sunt de natura  proteica iar stratul central este de natura fosfo-lipidica).
 

Membrana defineste celula ca unitate individuala,  separand-o de mediul inconjurator.  Pe langa rolul structural al membranei celulare,  aceasta mediaza si controleaza interactiunile celulei cu componentele mediului extracelular, cu ioni si molecule.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Celula si diviziunea celulara". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MEDICINAPROIECTEdiviziunea celulara
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...