Arhitectura totalitara. Urbanism totalitar. Ideologie, mit si propaganda

Incarcat la data: 25 Noiembrie 2009

Autor: marian

Pret: 80 credite

Numar pagini: 47

Tip fisier: zip

Marime fisier: 73 kb

Lewis Mumford in cartea sa Mitul masinii definea totalitarismul ca fiind o structura invizibila, compusa din elemente anatomice umane, vii dar rigide, dotate fiecare cu o functiune, un rol si cu o sarcina; aceasta imensa organizatie colectiva face posibila o gigantica rentabilitate a muncii si realizarea de proiecte grandioase.
   
Conform Dictionarului de Sociologie, 1993, totalitarismul consta in “desfiintarea societatii civile si exercitarea unei puternice presiuni politice pentru inregimentarea maselor”.

In sistemele totalitare arta si in special arhitectura au drept functiune principala “restructurarea unui repertoriu de imagini generatoare de mituri ale societatii”(S. Vasilescu, 1995) conform unei ideologii promovate de Putere.

In teza sa de doctorat privind “Arhitectura totalitara”, arh. Sorin Vasilescu desprinde o serie de caracteristici ale ideologiei, artei si arhitecturii totalitare pe care vom incerca sa le sintetizam mai departe:
- Totalitarismul, fie acesta italian, sovietic sau german a incercat sa impuna un model ideal al “omului nou”. Acesta era dotat “cu o psihologie proprie, cu o morala si cu o etica noua, modelata si modelabila ideologic” … “Omul nou trebuie sa fie posesorul unui limbaj gratie caruia sa poata vorbi nu pentru a spune ceva, ci pentru a obtine ceva precis”.
- Un alt invariant al totalitarismului a fost ura constanta fata de religie, in special fata de crestinism, desi Nikolai Berdiaev remarca, mai ales in cazul propagandei bolsevice caracterul mistic al totalitarismului.
- Conceptul de “mase” este un alt invariant al totalitarismului.

In lumea “totalitara”, masele sunt “fagocitate” de catre spatiu, dand individului starea si sentimentul deplinei integrari in masele care devin unicul element dominator, capabil de a conferi dimensiune puterii recent cucerite. Individul se sublimeaza in mase care nu pot fi contrapuse decat unui unic personaj, care la sacra maselor devine unica lor expresie. in regimurile totalitare se manifesta “mitul festiv” tradus prin aparitia unor ample ritualuri de mase, menite sa glorifice Puterea existenta.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Arhitectura totalitara. Urbanism totalitar. Ideologie, mit si propaganda". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ARHITECTURAURBANISMPROIECTideologie
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...