Caracteristicile laptelui uht

Incarcat la data: 03 Februarie 2013

Autor: coada nicolae

Pret: Gratuit

Numar pagini: 33

Tip fisier: zip

Marime fisier: 43 kb

Laptele este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor, ce contine toate substantele nutritive necesare pentru hranirea si dezvoltarea noilor nascuti. Potrivit unei alte formulari, prin lapte materie prima, se intelege produsul natural destinat prelucrarii, din compozitia caruia nu s-a extras si nu s-a adaugat nimic, obtinut prin mulgerea completa in perioada  de lactatie a animalelor producatoare de lapte, sanatoase, hranite si intretinute in mod corespunzator.

In tara noastra se preia de la crescatorii de animale si este folosit pentru procesare, laptele de vaca, de oaie, de bivolita si in cazuri mai izolate, laptele de capra. Ponderea cea mai mare o are laptele de vaca care este preluat in tot timpul anului, de pe intregul teritoriu al tarii, pe locul urmator situandu-se laptele de oaie colectat doar sezonier, urmat de laptele de bivolita produs in anumite zone geografice, iar pe ultimul loc se situeaza laptele de capra ce este valorificat dor in cantitati mici.

De aceea, in vorbirea curenta, atunci cand se spune “lapte”se intelege in general laptele de vaca, iar cand se face referire la laptele altor specii de animale se precizeaza specia, respectiv “laptele de oaie”, “laptele de bivolita” sau “lapte de capra”.

Din laptele materie prima se fabrica o gama diversificata de produse care ocupa un loc important in alimentatia zilnica a tuturor categoriilor de persoane: copii, tineri, adulti si varstnici. Acestea au o valoare foarte mare deoarece contin toate substantele nutritive-proteine, hidrati de carbon, grasime, saruri minerale, vitamine, enzime s.a, necesare alimentatiei omului, contribuind totodata la mentinerea unei stari bune de sanatate, fapt pentru care sunt considerate printre cele mai valoroase produse alimentare.

Astfel, din laptele de vaca se pot obtine prin prelucrare: lapte de consum, produse proaspete acide (iaurt, lapte batut, chefir), smantana pentru alimentatie, unt, branza proaspata, branzeturi in saramura, branzeturi oparite, branzeturi maturate s.a.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Caracteristicile laptelui uht". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTEproiect chimielapte uht
Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandalele ECCO Touch Plateau sunt confectionate din piele moale cu detalii metalice(tinte). Sunt...