Comunicare si retorica

Incarcat la data: 13 Ianuarie 2010

Autor: Leonte Claudia

Pret: 50 credite

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 23 kb

Capitolul I : Istoric. Intre retorica si comunicare

    Retorica este disciplina care studiaza (incepand din antichitate) discursurile, ale caror scop este convingerea ascultatorului (modificarea opiniilor sale).
    Tratele de retorica se ocupau de:  
- gasirea ideilor (INVENTIO);
-    organizarea lor (DISPOSITIO);
-    forumularea lor in modul cat mai pregnant, cu
ajutorul figurilor de stil(ELOCUTIO);
-    memorarea discursului (MEMORIA);
-    rostirea sa in public(ACTIO).


In sec. V i.H., in Grecia antica, cetatenii liberi rasturnau regimurile tiranice si stabileau
primele reguli de convietuire democratica. Cetatenii care stapaneau arta comunicarii convingatoare se afirmau mai usor in societate si isi aparau mai bine interesele. Arta de a comunica convingator s-a numit, atunci, retorica. Interesul pentru insusirea acestei arte si studiul comunicarii umane au devenit predominante in epoca, alaturi de arta si stiinta razboiului.


S-ar parea ca primele elemente de teorie a comunicarii umane au fost elaborate de Corax din Siracuza. El a scris “Arta retoricii”, in care prezenta concetatenilor sai diverse moduri si tehnici de comunicare, utile in procesele de recuperare a averilor. Ulterior, Tisias, fost student al lui Corax, a introdus aceasta teorie in Atena, teren fertil in care teoria comunicarii umane a cunoscut o mare dezvoltare. Apar repede specialistii in retorica, cunoscuti sub numele de “sofisti”. Primul sofist renumit a fost Protagoras (sec. V i. H.). Prima acceptiune a notiunii de retorica, cuvant de origine greaca, a fost aceea de “stiinta si arta de a convinge”. Retorica viza, cu precadere, comunicarea in sfera juridica si politica.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Comunicare si retorica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: COMUNICAREFACULTATEPROIECT
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan