Analiza financiara

Incarcat la data: 26 Mai 2011

Autor: Biris Ioana Andreea

Pret: 80 credite

Numar pagini: 67

Tip fisier: zip

Marime fisier: 253252 kb

Raspunzand unor criterii de apreciere a situatiei intreprinderii, analiza echilibrului functional serveste evidentierii unor aspecte financiare si structurale, precum si a legaturilor cu gestiunea previzionala, raspunzand astfel cerintelor managerilor intreprinderii. Analiza functionala constituie, pe de o parte, o noua abordare privind intreprinderea prin investigarea activitatii pe cicluri de operatiuni, iar pe de alta parte, reprezinta un nou concept utilizat in analiza financiara.


Avand in vedere interdependenta dintre structura financiara a intreprinderii si natura activitatii desfasurate, analiza functionala urmareste si evidentierea modalitatilor de finantare a intreprinderii, in scopul orientarii acesteia spre o structura optima de finantare, reflectata prin evolutia trezoreriei nete.


Daca analiza financiara pe baza bilantului patrimonial poate fi considerata ca avand un caracter static, care nu permite evidentierea legaturilor semnificative dintre resurse si nevoi, conceptia functionala a bilantului raspunde cerintelor unei analize dinamice, deoarece se bazeaza pe continuitatea activitatii intreprinderii.


Potrivit acestei conceptii, activitatea unei intreprinderi  este analizata pe cicluri de operatiuni, luand in considerare rolul fiecarui ciclu in functionarea acestuia.

Analiza bilantului functional isi propune sa ivestigheze nevoile intreprinderii si modul de finantare al acestora, prin realizarea unui  instantaneu al derularii diferitelor cicluri. Urmand contextul international, in care ne-am integrat din acest an, se observa ca tari cu o economie stabila si aparent flexibila au suferit zguduiri financiare dupa integrarea in U.E.

 

Ignorarea unei aprecieri stiintifice a situatiei firmei pe baza unui studiu, unei analize financiare a dus la efecte nedorite, mai exact la o gestiune defectuoasa a patrimoniului firmelor, o degradare a situatiei lor financiare pana la lichidari falimentare ale acestora cu efecte sociale si economice nedorite.


Am abordat aceasta tematica deoarece mi s-a parut interesant de analizat trei societati diferite din acelasi judet cu obiecte de activitate diferit, modul in care aceaste societati reusesc cu greu sa se mentina pe o piata cu o concucrenta foarte mare. Numele societatilor sunt fictive deoarece conducatorii societatilor asa au dorit, dar datele din bilant si contul de profit si pierdere sunt reale.
Aceasta lucrare nu putea fi realizata fara sprijinul colectivului societatilor, care mi-au pus la dispozitie toate datele necesare.

 

Capitolul I.    Analiza financiara pe baza bilantului contabil

1.1    Rolul si importanta analizei financiare pe baza bilantului contabil

Bilantul, ca document de sinteza contabila, este principala sursa informationala pentru toti tertii interesati de viata unei societati. Informatiile furnizate de acesta servesc nu numai raportarii unor date obligatorii cerute de organismele publice, ci si unei analize financiare a activitatii desfasurate de societate.


Daca informatia contabila constituie punctul de plecare, un material necesar si in mod special adaptat acesteia, ea nu poate fi totusi acceptata ca atare de analiza financiara. Exista diferente intre optica contabila si cea financiara.


Informatiile contabile sunt legate, obligatorii. Prin urmare, pe de o parte sunt incastrate intr-un cadru juridic, iar pe de alta parte sunt normalizate. Aceste doua constrangeri la care este supusa contabilitatea deformeaza, in unele cazuri, realitatea economica si financiara a societatii. Constrangerea juridica consta in metode contabile care privilegiaza aspectul juridic al unor operatii. in acest sens se pot explica: bunuri folosite perioade lungi de timp de societate, influentandu-i activitatea, dar care nu sunt in proprietatea acesteia, prin urmare nu apar in bilantul contabil (bunuri inchiriate, concesionate sau luate in leasing); efecte de comert incasate inainte de scadenta, scoase din activul bilantului cu toate ca raspunderea societatii ramane pana in momentul in care clientul sau isi achita obligatia; diferite evaluari care sunt influentate de reguli fiscale.

 

Normalizarea contabilitatii (a contabilitatii financiare) consta in obligativitatea aplicarii unor conventii si principii care denatureaza uneori realitate financiara.


Analiza financiara este o proiectare a metodelor proprii analizei economice in domeniul finantelor societatii (intreprinderii). Necesitatea aparitiei ei s-a impus odata cu nasterea si dezvoltarea economiei financiare. Analiza financiara se poate defini astfel: ,,Un ansamblu de concepte, metode si instrumente care permit tratarea informatiei contabile si a altor informatii de gestiune in vederea formularii unei aprecieri privind situatia financiara a unei societati sau organizatii, a riscurilor care afecteaza aceasta entitate, a nivelului si calitatii performantelor sale”.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Analiza financiara". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FINANCIARANALIZAIntreprindere
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...