Inventarierea Patrimoniului

Incarcat la data: 16 Aprilie 2013

Autor: Taniusa

Pret: Gratuit

Numar pagini: 24

Tip fisier: zip

Marime fisier: 39 kb

Din punctul de vedere al contabilitatii, inventarierea este un procedeu de verificare faptica, valorica si cantitativa sau numai valorica a existentei si starii mijloacelor economice, a creantelor si datoriilor unei unitati patrimoniale, la un moment dat.


Obiectul inventarierii il constituie:

  • elemntele patrimoniale proprii;
  • bunurile si valorile detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice;
  • bunurile aflate la terti.
  • Scopul:
  • determinarea reala a patrimoniului;
  • asigurarea integritatii patrimoniului;
  • repartizarea in timp a cheltuielilor si a veniturilor;
  • constatarea cresterilor sau deprecierilor valorilor contabile ale elementelor patrimoniale prin stabilirea valorii acuale si a valorii de utilitate;
  • stabilirea si evaluarea elementelor patrimoniale care sunt aduse ca aport in natura  la capitalul social. 


Momente în care se efectueaza inventarierea:
Inventarierea se efectueaza, in mod obligatoriu, in urmatoarele momente:
a) la inceputul activitatii unei unitati;
b) cel putin o data pe an, pe parcursul functionarii unitatii;
c) in cazul fuziunii, divizarii sau incetarii activitatii unei unitati;
d) in cazul calamitatilor naturale sau al unor cazuri de forta majora;
e) in cazul predarii-primirii gestiunii
f) in cazul spargerii sau la cererea organelor de control, cu prilejul efectuarii controlului;
g) in cazul modificarii preturilor bunurilor;
h) ori de cate ori sunt indicii ca exista lipsuri sau plusuri in gestiune care nu pot fi stabilite cert, decat prin inventariere.

Functiile inventarierii

Inventarierea indeplineste urmatoarele functii:
a. Functia de control a concordantei dintre informatiile furnizate de contabilitate si realitate. Prin compararea situatiei faptice, stabilita prin inventariere, cu situatia scriptica din contabilitate  se stabilesc plusurile si minusurile de inventar  si se iau masuri  in vederea punerii de acord a soldurilor scriptice cu realitatea, in vederea delimitarii rspunderilor si a  intaririi ordinei in gestionarea patrimoniului. Cu ajutorul inventarierii se identifica bunurile inutilizabile, comenzile sistate, creantele vechi si neincasate, etc si pe aceasta baza se iau masuri pentru preintampinarea sau limitarea pagubelor, pentru cresterea vitezei de rotatie si sporirea eficientei.
   
b. Functia de stabilire a situatiei nete si a rezultatului exercitiului.
Inventarierea este punctul de pornire si de inchidere al oricarui exercitiu financiar. Pe baza inventarierii se deschid conturile si tot pe baza inventarierii se inchid si se definitiveaza bilantul contabil.
Situatia neta a patrimoniului = Active inventariate - Datorii inventariate.
   
Daca se face abstractie de modificarea aportului proprietarului la capitalul social, atunci rezultatul net se determina in functie de variatia situatiei nete astfel:
Rezultatul net = Situatia neta de la sfarsitul exercitiului - Situatia neta de la inceputul exercitiului
   
c. Functia de calcul si evidenta a stocurilor, consumurilor si vanzarilor.Unitatile patrimoniale mici si mijlocii pot folosi pentru evidenta stocurilor metoda inventarului intermitent. In aceasta varianta de lucru se inregistreaza in conturile de stocuri numai stocurile initiale si finale ale elementelor patrimoniale resprective, iar intrarile din cursul lunii se inregistreaza in conturile de cheltuieli corespunzatoare.In aceste conditii, inventarierea de la sfarsitul fiecarei luni sta la baza determinarii iesirilor din depozite (a consumurilor si a vanzarilor) astfel:
Iesiri din depozite = Stocuri initiale + Intrari din cursul lunii - Stocuri finale.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Inventarierea Patrimoniului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTEPatrimoniuproiect contabilitate
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan