Daunele morale

Incarcat la data: 22 Mai 2012

Autor: Vatavu Gabriela

Pret: 50 credite

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 21 kb

Dreptul nostru civil prezinta, ca si dreptul civil al altor tari, o anumita inconsecventa in materia termenilor folositi pentru desemnarea notiunii de prejudiciu nepatrimonial sau moral.

Astfel, uneori, prejudiciul nepatrimonial mai este desemnat si prin denumirile de prejudiciu nematerial sau imaterial, extrapatrimonial, iar alteori, prin denumirile de prejudiciu nepecuniar, de dauna morala sau prejudiciu moral, cat si prin acela de prejudiciu personal nepatrimonial, paguba sau paguba nepatrimoniala.

Etapele principale in evolutia repararii daunelor morale in dreptul civil roman

In dreptul nostru civil, problematica repararii daunelor morale a parcurs urmatoarele etape, si anume:

  • Etapa admiterii repararii banesti a daunelor morale (1865-1952)
  • Etapa interzicerii repararii banesti a daunelor morale (1952-1989)
  • Etapa revenirii la practica repararii banesti a daunelor morale (incepand din anul 1990)

   
Evolutia acestei problematici a fost una sinuoasa si contradictorie, fapt determinat de evolutia societatii romanesti, in ansamblul sau.

Voi face referire doar la perioada de dupa 1990 care, oferind posibilitatea revenirii la practica repararii banesti a daunelor morale, a ocazionat solutii de practica diverse, justificate de multitudinea situatiilor de fapt cu care instantele judecatoresti au fost sesizate.

Inainte insa, as vrea sa mai fac o precizare importanta, ce a fost subliniata si in literatura noastra juridica, si anume: ca nici o societate nu a gasit un sistem de mijloace juridice si nejuridice, care sa repare pe deplin si in toate cazurile daunele morale. Ma refer aici la numeroasele cazuri de daune morale (de exemplu, cele rezultate din mutilari sau desfigurari, cele constand in dureri fizice si psihice, in atingeri aduse demnitatii sau reputatiei unei persoane) a caror reparare, fie ea patrimoniala sau nepatrimoniala, abia daca poate aduce victimelor alinari sau satisfactii.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Daunele morale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTproiect dreptdaune morale
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...