Lipsa elementelor sanctionatorii in cadrul codului consumului din Romania. Drept comparat.

Incarcat la data: 22 Martie 2010

Autor: TURCU M.

Pret: 50 credite

Numar pagini: 33

Tip fisier: zip

Marime fisier: 57 kb

5 (1 review)

Lipsa elementelor sanctionatorii in cadrul codului consumului din Romania. Drept comparat.


Capitolul I. Notiuni introductive

1. Scurt istoric privind protectia consumatorului

Incercand un scurt istoric, trebuie mentionat ca toate comentariile legate de politica consumatorista incep cu expresia formulata pentru prima data de scotianul Adam Smith, in secolul al XVIII-lea, acela ca unicul scop final al produsului este consumul, producatorul fiind subordonat in totalitate consumatorilor.


Realitatea istorica arata ca, primele actiuni sistematice de protectie a consumatorilor s-au intreprins in S.U.A., la inceputul secolului al XX-lea, tara cu cel mai inalt grad de industrializare a productiei bunurilor de consum, acolo unde datorita concurentei, tot mai acerbe, s-au utilizat primele metode şi tehnici de marketing.

De asemenea, remarcam faptul ca, pionierii primelor demersuri de protectie a intereselor consumatorilor au fost consumatorii inşişi. Astfel, chiar daca se considera ca primul pas, in aceasta directie, a fost adoptarea, in 1095, a legii viei şi vinurilor, in Franta, care continea unele prevederi de protectie a consumatorilor, este unanim acceptat astazi, rolul, primordial al asociatiilor de consumatori in declanşarea preocuparilor sistematice de definire, de recunoaştere şi de aparare a drepturilor fundamentale ale acestora.

Conceptul privind "drepturile consumatorilor" işi are originea in "Carta drepturilor consumatorilor" definita de fostul preşedinte al S.U.A. – J.F. Kennedy – in 15 martie 1962 sub forma unui mesaj special adresat Congresului american. Carta a configurat drepturile fundamentale ale consumatorilor. in spiritul acestei carte, drepturile consumatorilor comporta urmatoarele elemente: dreptul la o alegere libera, dreptul la informatie, dreptul la petitie şi ascultare, dreptul la protectie.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Lipsa elementelor sanctionatorii in cadrul codului consumului din Romania. Drept comparat.". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTromaniasanctiune
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan