Profiliu AL-QAEDA

Incarcat la data: 02 Iunie 2011

Autor: viviana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 34

Tip fisier: zip

Marime fisier: 57116 kb

Pe 20 iulie 1944, masiva conspiratie impotriva lui Adolf Hitler culmina cu explozia unei bombe in sala de consiliu a cartierului general de la Rastenburg. Hitler a scapat cu cateva zgarieturi. Omul care a pus bomba sub masa incarcata cu harti ale frontului, colonelul conte Claus von Stauffenberg, a fost prins si executat. Printre cei cateva mii de asa-zisi complici la atentat s-a numarat si preotul protestant Dietrich Bonhoeffer. Cunoscut ca activist antinazist, incepand cu anul 1933, Bonhoeffer a refuzat sa se refugieze in Statele Unite, fiind incarcerat, in 1943, si executat la inceputul anului 1945, dupa ce autoritatile germane au descoperit mai multe documente ce-l legau de conspiratia lui von Stauffenberg.


Bonhoeffer ramane in istorie in admirabila companie a unor persoane cum au fost Erskine Childers (executat de britanici pentru apartenenta la IRA) si Steve Biko (omorat in bataie de catre politia sud-africana pentru ca facea parte din ANC) si a multor altor protagonisti ai unor cauze considerate astazi, in cea mai mare parte, ca miscari de eliberare. Multi germani au declarat ca participarea lor la atrocitatile comise de catre nazisti s-a facut ca urmare a obedientei fata de niste ordine ce nu puteau fi incalcate, iar daca exista vreun vinovat pentru crime impotriva umanitatii acesta este numai statul german.

 

Tribunalul de la Nürnberg a respins o astfel de strategie de aparare. Facand asta, implicit, tribunalul a concluzionat ca ultimul arbitru in legatura cu legitimitatea unui act de violenta trebuie sa fie constiinta persoanei implicate. Nu are nici o importanta daca, mai tarziu, persoana respectiva este considerata luptator pentru libertate sau terorist .


Legea germana care l-a condamnat pe Bonhoeffer a fost invalidata, pe plan international, din doua puncte de vedere. Mai intai, datorita faptului ca Germania a pierdut razboiul. Daca ar fi sa ne oprim doar la acest punct de vedere, am putea sa citam axioma conform careia istoria este scrisa de catre invingatori. Apoi, aliatii au fost de acord, la Procesul de la Nürnberg, ca nazismul nu se circumscrie nici unui standard etic si l-au condamnat la unison. Dietrich Bonhoeffer, considerat de toata lumea ca fiind un patriot, a fost reabilitat de catre propria-i tara abia in 1996.


Importanta deosebita a constiintei individuale, asa cum a fost ea enuntata la Nürnberg, impune guvernelor cateva obligatii specifice:


-   guvernele trebuie sa recunoasca dreptul fiecarei persoane de a se opune autoritatilor;
-  trebuie sa se faca, in mod obiectiv, o evaluare a legitimitatii acestei conduite de manifestare impotriva autoritatii;
-  trebuie asigurata, atat pentru institutii, cat si pentru cetateni, cea mai buna protectie impotriva violentei irationale (si aici poate fi dat ca exemplu atacul cu gaze efectuat de o secta din Tokyo, in 1995);
- ultima obligatie, si cea mai sensibila, o reprezinta necesitatea de a intampina cu flexibilitate si intelegere manifestarile legitime impotriva autoritatii.


Terorismului i se poate da o definitie simpla si cuprinzatoare: reprezinta o manifestare ilegala de violenta politica. Dar nu toate actiunile ce se inscriu in acest spectru pot fi considerate ca acte de terorism si nici cei care le comit nu pot fi toti caracterizati ca teroristi. Fiecare caz este unic. Fiecare actiune terorista ocupa doar un singur punct din spectrul violentei politice. Istoria ne invata ca violenta reprezinta un ultim mijloc de convingere; societatea depinde de legi, iar legile depind de aparatul care le pune in aplicare si care vegheaza la respectarea lor. Astfel ajungem sa constatam ca statul, in mod necesar, exercita violenta – o violenta controlata, legala.


Legalitatea este un element cu o pondere incomensurabila in aceasta ecuatie. De-a lungul vremurilor, omenirea a ajuns la un consens de ordin etic bazat pe tratamentul egal de care fiecare persoana trebuie sa se bucure. Marile religii ale lumii se sprijina pe acesta. in situatia in care un sistem de drept violeaza acest consens, victimele nu au, de cele mai multe ori, posibilitatea unei aparari pasnice. in secolele din urma, natiunile civilizate au construit un bogat sistem de drept international, dar modul in care acesta trebuie pus in practica nu este inca definitivat.


Terorismul antisemit s-a raspandit dupa crearea statului Israel, vizand o serie de obiective evreiesti din Europa. Nu mai putin de 17 tari europene au fost afectate, cea mai mare proportie a atacurilor inregistrandu-se in Marea Britanie, Franta si Germania. Atacurile impotriva isralienilor si evreilor din Europa au vizat mai degraba persoane decat bunuri si au fost astfel concepute incat sa produca victime. Cel mai mare numar de atacuri au fost executate de persoane aflate in legatura cu organizatiile teroriste palestiniene.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Profiliu AL-QAEDA". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ADOLF HITLERterorismAl-Qaeda