Proiect Coruptia in sistemul juridic din Romania

Incarcat la data: 14 Aprilie 2010

Autor: C. Simona

Pret: 50 credite

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 198 kb

Douazeci de ani de liberalizare a politicii si pietei, precum si de circulatie din ce in ce mai rapida a oamenilor, a capitalului si informatiilor, de la o regiune la alta si pe tot cuprinsul globului, au schimbat societatea romaneasca - sub multe aspecte, in bine. Cu toate acestea, evolutia nu a fost si nu este una insotita numai de bine.

O temere mare a aparut deasupra societatii, si anume, aceea a coruptiei. Problema coruptiei in Romania post-comunista a constituit unul dintre factorii ce au ingreunat progresul de dezvoltare economica si politica, un element ce a sabotat din interior drumul si aspiratiile Romaniei catre o intrare in normalitate dupa revolutia din 1989. Revolutia care a marcat sfarsitul comunismului in urma cu 20 de ani a fost una nu foarte pasnica. Regimul dictatorului comunist, Nicolae Ceausescu, s-a sfarsit printr-o revolutie sangeroasa. Acum, tara este membra a Uniunii Europene, cu o economie solida si o viata democratica aprinsa, uneori haotica. Insa Romania continua sa fie marcata de o coruptie endemica, despre care unii cred ca ameninta viitorul tarii. "In buna parte din pricina coruptiei, pentru milioane de oameni "democratia" inseamna o mai mare nesiguranta, unde cei bogati par sa se imbogateasca si mai mult pe seama celorlalti." ( Johnston Michael, Coruptia si formele sale: bogatie, putere si democratie)

Coruptia este o modalitate prin care cativa obtin avantaje ilicite in defavoarea celor multi, intarziind si alterand dezvoltarea, incalcand drepturile fundamentale, impiedicand procesele firesti si mutand resursele de la alocarea lor catre serviciile cele mai importante, precum si ajutoarele internationale si intreaga economie.

Justitia este coloana vertebrala a oricarei societati democratice. Existenta statului de drept, acceptarea valorilor si principiilor acestuia presupune incredere in justitie, incredere pe care profesionistii care activeaza in sistemul juridic trebuie sa o ofere prin credibilitate. Aceasta necesita un comportament dincolo de orice repros si o conduita profesionala exemplara. Nerespectarea acestor cerinte duce la dezmembrarea integritatii judiciare si afectarea acesteia prin coruptie.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Proiect Coruptia in sistemul juridic din Romania". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTPROIECTEJURIDIC
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...