Proprietate intelectuala

Incarcat la data: 30 August 2011

Autor: Marius

Pret: 100 credite

Numar pagini: 61

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2267353 kb

Respectarea drepturilor de proprietate intelectuala este un subiect de actualitate in toate tarile, nu numai europene ci si din intreaga lume. Foarte multe societatii comerciale si foarte multe persoane fizice, scriitori, compositori, artisti si inventatori din toate domeniile sint confruntati cu problema proprietatii intelectuale. Creatia lor, munca lor inventivitatea lor trebuie protejata de copiere prin legi nationale si internationale.


De aceea, acest domeniu de mare actualitate, este unul care inca mai are nevoie de coordonarea legilor in interiorul Comunitatii Europene si la nivel international, ca sa se ajunga la o mai perfecta protectie a proprietatii intelectuale.


Societatiile comerciale pot pierde o parte din chifra de afaceri daca productia lor, consecinta a unei creatii intelectuale, este copiata, sau chiar pot ajunge in lichidare daca societatea care a copiat produsul acestor societatii se gaseste intr-o tara unde costurile de productie sint inferioare tarii unde produsul a fost inventat. Este injust si dificil a face fata unei concurente neloiale, si inca si mai greu unui furt al creatiei intelectuale.


Este foarte dureros pentru persoanele fizice care si-au pus tot sufletul in creatia lor intelectuala si o vad furata si utilizata de altcineva care nu a investit nici un efort in aceasta creatie. Din aceste motive, subiectul protectiei proprietatii intelectuale est unul foarte preocupant pentru toate institutiile in in masura sa ia decizii in acest domeniu.


Subiectul m-a interesat cu atit mai mult cu cit in Remetea, localitatea unde m-am nascut, intreprinderea SC End-Ibo SRL, a suferit un astfel de furt, si am putut sa vad efectele negative asupra acestei fabrici de ciocolata. Reteta lor de fabricatie a fost copiata, si chiar si ambalajul a fost reprodus cu imperceptibile modificari. Am vazut suferinta proprietariilor, inventatorii retetei, nelinistea legata de scaderea vanzarilor si de riscul de-a fi nevoiti sa reduca numarul angajatilor, si responsabilitatea fata de acesti muncitori devotati si fara alte locuri de munca posibile in apropiere.


CAPITOLUL 1. PROPRIETATEA INTELECTUALA. CONCEPT SI EVOLUTIE


1.1. Conceptul de proprietate intelectuala
Conceptul de proprietate intelectuala presupune numeroase aspecte in care noi interactionam cu informatia. Unele dintre acestea au fost reglementate si fac obiectul unor norme pe plan national, cu incercari si realizari chiar si in cadrul multilateral, iar altele isi fac intrarea in categoria drepturilor de proprietate intelectuala pe masura ce practica le impune ca atare.


In ultima perioada a inceput sa fie sistematic ridicata problema unor noi forme de proprietate intelectuala care necesita protectie adecvata. Lipsa, in primul rand, a unor legislatii nationale in domenii ca folclor, cunostinte traditionale, material genetic si, in al doilea rand, lipsa unei insuficiente studieri a acestora nu au permis inca existenta unor reglementari internationale. Exista insa din ce in ce mai multe preocupari, la nivel multilateral, pentru clarificarea anumitor aspecte si pentru a impune o solutie internationala.


in general, legea proprietatii intelectuale are drept scop apararea creatorilor si a altor producatori de bunuri si servicii intelectuale prin cesionarea, pe durata limitata, a dreptului de control asupra utilizarii acestor opere, bunuri sau servicii. Aceste drepturi nu se aplica obiectului material in care poate fi inglobata creatia, ci creatiei intelectuale ca atare.


In mod traditional, proprietatea intelectuala se imparte in doua ramuri: „proprietatea industriala" si „dreptul de autor".  „Proprietatea industriala" cuprinde protectia inventiilor prin brevetele de inventie, protectia unor anumite interese comerciale prin intermediul legii privind marcile de fabrica sau de comert, al legii privind denumirile comerciale si al legii pentru protectia desenelor industriale, in plus, proprietatea industriala mai cuprinde si combaterea concurentei neloiale.


„Dreptul de autor" garanteaza autorilor si altor creatori de opere intelectuale (literare, muzicale, artistice), dreptul de a autoriza sau a interzice, pentru perioade de timp strict determinate, exploatarea operelor lor in moduri de asemenea determinate.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Proprietate intelectuala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTDREPTURIproprietate intelectuala
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...