Speta Marbury vs Madison

Incarcat la data: 16 Noiembrie 2009

Autor: denisa catalina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 3

Tip fisier: zip

Marime fisier: 14 kb

Marbury vs Madison a reprezentat un caz emblema in care Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii  si-a stabilit autoritatea in ceea ce priveste revizuirea si nevalidarea actiunilor Guvernului care intra in conflict cu Constitutia S.U.A. John Marshall, vorbind  pentru o Curte unanima, a exprimat pentru prima data conceptul unei revizuiri judiciare la un nivel federal. Desi decizia Curtii a vizat doar o mica parte a legii federale, cazul a fost important deoarece era pentru prima data cand urtea Constitutionala declara un act al Congresului ca fiind neconstitutional. La fel de importanta a fost si motivarea lui Marshall pe parcursul cazului.
        
Astazi, cazul Marbury vs Madison este considerat ca fiind cea mai importanta decizie a Curtii Supreme si principalul precedent pentru ideea detinerii puterii de catre Curte si datoria acesteia de a dobori acte ale Congresului ce incalca Constitutia. In ceea ce priveste  importanta cazului in jurisprudenta timpurie, acesta reprezinta un set tehnic al faptelor.
        
Astfel, in 1804 o decizie judiciara a fost inmanata de catre  Curtea Suprema a S.U.A in cadrul cunoscutului caz  Marbury vs Madison, caz ce a inceput deoarece presedintele Jefferson nu a fost de accord cu una dintre hotararile luate de predecesorul sau, John Adams. Decizia discutata a fost luata de catre Adams in ultimul moment ,cand acesta inca se mai afla la putere, si prin aceasta il numea pe William Marbury in functia de Judecator de pace. Jefferson l-a rugat pe Secretarul sau de Stat, James Madison, sa-l dea jos din functie pe Marbury, iar acesta din urma l-a dat in judecata pe Madison, reprezentand Guvernul, cerand sa fie repus in functie.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Speta Marbury vs Madison". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTMadison
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan