Studiu privind contaminarea panzei de apa freatica

Incarcat la data: 26 Mai 2011

Autor: mariana visescu

Pret: 100 credite

Numar pagini: 58

Tip fisier: zip

Marime fisier: 99567 kb

Prioritatile vechiului sistem au fost de a creste volumul cantitatilor exploatate, precum si de a mari randamentul exploatarii, alocand toate resursele materiale in acest scop, fara a avea in vedere influentele negative ale acestor actiuni asupra mediului.


 O data cu constientizarea efectelor negative ale acestor actiuni asupra mediului, s-a trecut la reglementarea legislativa a masurilor ce trebuie luate in vederea intrarii in normalitate, alinierii la cerintele internationale si readucerii zonelor afectate la stadiul dinaintea inceperii exploatarilor.


Dupa 1989, o data cu trecerea terenurilor proprietate a statului in proprietatea fostilor proprietari, unitatile de exploatare a zacamintelor de titei si gaze au fost puse in situatia de a raspunde direct nu numai de contaminarile pe care le-au provocat, ci si de cele istorice, vazute de proprietari ca actuale.


Poluarile in industria extractiva a petrolului pot fi in principal produse de titei sau apa sarata. Activitatile specifice de explorare, exploatare, tratare, separare, transport, prelucrare si depozitare desfasurate in industria petrolului au un impact negativ asupra mediului inconjurator, producand poluarea aerului, apei, solului, acustica etc. Poluarea mediului genereaza cheltuieli foarte mari cu reecologizarea zonelor afectate. in ceea ce priveste sectorul de explorare si productie a titeiului, sursele posibile de poluare pot aparea pe tot fluxul procesului tehnologic de extractie din subteran a hidrocarburilor, acestea fiind: sonde de titei, gaze si cele de injectie apa de zacamant; conducte de amestec titei brut; conducte de injectie apa de zacamant; parcuri de rezervoare si separatoare (inclusiv pentru tratare), depozite titei etc.

 

Alte surse de poluare mai pot fi: centre de colectare titei; baterii de cazane pentru producere aburi (in special la aparatele de purjare); statii de dedurizare a apei (de unde rezulta ape uzate); sistemul de colectare a produselor petroliere (decantoare, habe, canale ale claviaturilor maritime).


Prin complexitatea proceselor de prelucrare, printr-o activitate in flux continuu si, mai ales, prin capacitatile mari ale instalatiilor, rafinariile utilizeaza cantitati foarte mari de apa, fapt care conduce la un volum mare de ape uzate. in majoritatea proceselor, efluentii rezultati au un grad mare de poluare ca urmare a contaminarii apei cu gaze, lichide sau solide. Apele reziduale evacuate dintr-o rafinarie sunt rezultatul insumarii apelor uzate provenite din multitudinea de procese de prelucrare primara la care este supus petrolul brut, cat si fractiunile supuse unor procese de prelucrare secundara in scopul unei valorificari superioare.


Poluarea apei folosite in rafinarii depinde de calitatea titeiului si de modul de prelucrare a acestuia in vederea obtinerii unor produse cu anumite caracteristici.


Din cantitatile mari de apa folosite in rafinarii (de la 3/1 pana la 70/1 fata de titei), 5-20% sunt ape reziduale poluate care trebuie epurate inainte de a fi deversate in emisari. Apele reziduale din rafinarii si din uzine petrochimice contin practic toata gama de produsi reziduali organici si anorganici, specifici pentru unitatile de procesare a titeiului. intre factorii de mediu, solul are o importanta majora, fiind un loc de acumulare a elementelor poluante.


In ceea ce priveste activitatea desfasurata in cadrul sectorului de explorare si productie a titeiului, poluarea solului poate avea drept surse conductele ce alimenteaza parcurile schelelor, la care se pot produce scapari accidentale de titei si apa de zacamant, cum este cazul Schelei Pitesti, Sucursala Pitesti a „Petrom”. Ca urmare a exploatarilor traditionale ale Schelei de Extractie Pitesti, solul a fost poluat cu titei si apa sarata de zacamant. La sfarsitul anului 1998, Agentia pentru Protectia Mediului Arges a realizat un raport in care arata ca activitatea la cele 2.200 de sonde de extractie - productie, amplasate pe raza localitatilor Merisani, Poiana Lacului, Mosoaia, Sapata si Vata, a provocat distrugerea totala sau partiala a 54 de hectare de pasuni, teren arabil si paduri, 30% din aceasta suprafata reprezentand terenuri distruse iremediabil.

 

De asemenea, ca surse de poluare a solului, se mai pot mentiona: parcurile de separatoare, careurile de sonde, depozitele si statiile de tratare a titeiului, statiile compresoare si traseele de conducta poluate din cauza avariilor (zone ce prezinta pelicule de titei), slamurile rezultate din activitatile desfasurate in acest sector, instalatiile de transport si depozitare a produselor petroliere si in special a apei de injectie, sonde vechi dezafectate, instalatiile si utilajele casate si fierul vechi depozitate in locuri neamenajate special.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Studiu privind contaminarea panzei de apa freatica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: studiucontaminareapa freatica