Analiza factorilor care au determinat evolutia somajului in Romania

Incarcat la data: 29 Martie 2011

Autor: Sipos Elod

Pret: Gratuit

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 29 kb

Introducere
In acest proiect am incercat sa identific si sa analizez factorii care au avut o influenta semnificativa asupra numarului de someri in Romania in perioada analizata 1991-2005. somajul este un fenomen social contemporan, fiind o urmare a intalnirii si confruntarii dintre cererea si oferta de munca. somerii sunt un grup de persoane, din cadrul populatiei active a unei tari.

 

Populatia activa din punct de vedere economic include toate persoanele cu varsta mai mare sau egala cu 15 ani, apte de munca, si care, intr-o perioada de referinta specificata furnizeaza forta de munca (utilizata sau nu) pentru producerea de bunuri sau servicii in cadrul economiei nationale. Mai general spus, populatia activa cuprinde populatia ocupata si someri. Astfel, populatia activa neocupata (sau somerii) reprezinta acel segment din populatie care sunt in cautarea unui loc de munca, nedetinand unul in prezent, dar fiind disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele 15 zile.


In categoria de someri sunt incluse si urmatoarele categorii:
- persoanele fara loc de munca, disponibile sa lucreze, care asteapta sa fie rechemate la lucru sau care au gasit un loc de munca si urmeaza sa inceapa lucrul la o data ulterioara perioadei de referinta;
- persoanele care in mod normal fac parte din populatia inactiva (elevi, studenti), dar care in perioada de referinta au declarat ca sunt in cautarea unui loc de munca si sunt disponibile sa inceapa lucrul.


Daca realizam o analiza asupra datelor din intervalul dat, observam ca rata somajului a avut o evolutie oscilanta: a crescut continuu, in perioada 1991-1994, urmand scaderi, iarasi cresteri (din 1997 pana in 1999), pentru ca apoi sa scada continuu, ajungand pana la 5,9% in anul 2005. somajul maxim a fost atins in 1994, cand aproape 1,3 milioane de persoane nu aveau loc de muncã. in urmatorul tabel apare notiunea de populatie ocupata eficient, aceasta a fost determinata ca produs intre populatia efectiv ocupata la sfarsitul anului 1989 si indicele anual unitar al PIB fata de 1989. Populatia ocupata la sfarsitul anului1989 era de 10.946 mii persoane.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Analiza factorilor care au determinat evolutia somajului in Romania". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FACTORIsomajEvolutia
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan