Avantajele si dezavantajele leasingului

Incarcat la data: 24 Martie 2011

Autor: lungu svetlana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 49

Tip fisier: zip

Marime fisier: 151 kb

Dictionarul Economic definste Leasingul  - ca o activitatea financiar economica ce consta in darea de folosinta a unor bunuri mobile, (precum aparatura,mijloace de transport ,utilaje,etc,) sau imobile  (de exemplu apartamente de hotel,spatii pentru sediile de firme , suprafete cu destinatie comerciala) contra unei sume de bani cu plata la momentul activiatii sau esalonatain rate lunare,unor persoane juridice sau persoane fizice care nu poseda resursele finaciare necesare pentru achizitionarea lor.


Aparitia leasingului a avut  loc in perioada postbelica si a fost determinata de amplificarea cererii de masini si utilaje , de cresterea ritmului de uzura morala a acestora si sporirea dificultatii de procurare a resurselor financiare necesare pentru achizitionarea lor.Leasingul este o forma moderna de comert international ce propune transferul dreptului de folosinta contra cost in cadrul unui sistem original de finantare.


Finantarea prin  utilizarea sistemului de leasing constituie in economia romaneasca o sursa veritabila pentru agentii economici, pentru care investitiile reprezinta o cerinta esentiala pentru dezvoltarea activitatii lor. Statistica investitiilor arata ca  99% din activitatile din economie necesita investitii pentru a se dezvolta,  astfel finantarile in sistem leasing au  cunoscut  o creştere constanta.


Mediul concurential din Romania este  tot mai dur, viteza de reactie a  activitatilor companiilor la schimbarile din mediul extern este evidenta. Leasing-ul, prin operativitatea sa satisface in intervale de timp foarte scurte nevoia de fonduri pentru investitii a agentilor economici.In plus, prin leasing, agentii economici evita procedurile complicate ale contractarii de credite bancare,  proceduri care presupun imobilizarea unor elemente din patrimoniul societatii sau cel privat pentru constituirea de garantii.               

                 

Regula Leasingul presupune existenta a trei terte persoane: furnizorul, societatea finantatoare (societatea de leasing) şi utilizatorul (beneficiarul finantarii). Societatea de leasing comercializeaza de la furnizor bunul solicitat de utilizator şi il cedeaza acestuia din urma pe o anumita perioada de timp contra unor redevente lunare. Aceasta reprezinta in esenta operatiunea de finantare prin leasing.


1.1.APARITIA SI DEZVOLTAREA LEASINGULUI.
Operatiunile de leasing sunt elemente relativ noi pe pietele financiare. Primele operatiuni de leasing s-au derulat in Statele Unite in 1954, acesta fiind momentul infiintarii American Leasing Corporation. In perioada urmatoare, activitatile specifice leasingului au inregistrat o dezvoltare rapida, extinzandu-se in toate tarile dezvoltate ale lumii, fiind un element important al mecanismelor economiei de piata.

 

In 1994 a fost infiintata prima societate de leasing din Romania, iar primele reglementari legislative au fost elaborate in 1995. In 1997, ca urmare a dezvoltarii rapide a activitatilor de leasing, a aparut prima lege specifica referitoare la operatiunile de leasing - OG 51/1997, fiind adoptata ca atare in 1998. Avand ca scop promovarea operatiunilor de leasing si a avantajelor acestora pe piata romaneasca, in februarie 1996 a fost infiintata de catre 3 societati de leasing prezente pe piata in acel moment, Uniunea Nationala a Societatilor de Leasing - UNSLR.

 

De curand a fost elaborat un nou proiect de lege care a tulburat apele pe piata leasingului din Romania. Noul proiect prevede ca firmele de leasing sa devina societati pe actiuni si sa-si majoreze capitalul social la 25.000 euro, precum si obligativitatea de a-si constitui provizioane care sa acopere riscul de neplata a datoriilor de catre clienti. Firmele de leasing vor trebui sa prezinte catre BNR un raport privind provenienta fondurilor destinate constituirii capitalului social.

 

Procedura de finantare In functie de etapele operatiunii de finantare, in derularea unui contract de leasing sunt implicate cel putin cinci parti: societatea de leasing, clientul sau utilizatorul final, banca finantatoare, furnizorul bunului ce urmeaza a fi achizitionat si societatea de asigurare.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Avantajele si dezavantajele leasingului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: LEASINGAVANTAJE SI DEZAVANTAJE
Comentarii

Unexpected end of archive. Fisierul nu se poate vizualiza. Ce e de facut?

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan