Guvernanta UE

Incarcat la data: 08 Mai 2013

Autor: tirlea ionel

Pret: 50 credite

Numar pagini: 15

Tip fisier: zip

Marime fisier: 166 kb

Sistemul de guvernanta multi-nivel isi are radacinile din cadrul institutional privind politicile comunitare si a procesului politic comunitar care semnifica faptul ca sistemul de guvernare comunitar prezinta un grad inalt de integrare vertical cat si orizontal.

Chris Ansell considera guvernanta multinivel ca fiind focalizata pe intrepatrunderea unor retele suprapuse care actioneaza simultan in sferele functionale multiple. Prin alti ochii acest concept este vazut ca fiind ca pe o negociere continua intre diferitele niveluri guvernamentale si prezinta metodele in care guvernele supranationale, nationale, regionale si locale sunt implicate in retele de politici publice.

Terminologia subliniaza cresterea dimensiunii actorilor non-statali care sunt mobilizati in elaborarea politicilor Uniunii Europene si pe cresterea frecventei si complexitatii interactiunilor dintre actorii guvernamentali.

Astfel, guvernanta multi-nivel subliniaza o noua si importanta problema legata de rolul, puterea si autoritatea statelor.  Tinandu-se cont de numarul de domenii acoperite de politic, de scopul acestor politici si de caile prin care aceste politici sunt dezvoltate se poate afirma faptul, ca niciun alt organism de cooperare international nu este atat de evoluat si de extins comparative cu Uniunea Europeana.

Alti sustinatori al acestui concept sunt, G. Courty, G. Devin care in cadrul Constructiei Europene afirma faptul ca UE este o organizatie internationala cu caracter supranational “mai putin decat o federatie, dar mai mult decat o confederatie... un proces sui generis lucrat prin actiunea statelor, fara a fi stapanit in intregime de acestea: o figura in miscare, care contribuie de o maniera nesigura - voluntara si constransa, intreprinzatoare si reversibila - spre emergenta unui nivel superior de reglementare”. Privita dintr-o anumita perspectiva Uniunea Europeana poate fi considerata ca un mix intre o larga extindere a integrarii supranationale si cooperarea interguvernamentala clasica dintre statele suverane. Durabilitatea unei zone gri intre supranationalism si interguvernalism constituie principala diferenta dintre guvernanta multi-nivel si unele teorii ale integrarii.

Guvernanta nu elucideaza problematica suveranitatii statale ci doar sustine ca o structura multi-nivel este formata de actori supranationali si subnationali. Conform teoreticienilor Pierson, Jactenfuchs si Pollack, conceptul institutional se poate aplica foarte bine studiului institutiilor europene si procesului de integrare europeana, acestea fiind foarte bine evidentiate de precedenti, in cadrul sistemului de guvernare multinivel.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Guvernanta UE". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTEproiect economieguvernanta UE
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...