Idee de afacere

Incarcat la data: 20 Martie 2010

Autor: Buza Carmen

Pret: 50 credite

Numar pagini: 17

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2343 kb

SPA (valona Spå) este un oras francofon din regiunea Valonia din Belgia. Este una din cele mai vechi si cunoscute statiuni balneare din Europa. Este situat la poalele muntilor Ardeni, in apropiere de frontiera cu Germania. Numele orasului Spa este la originea cuvantului englezesc spa, insemnand statiune balneara, zona cu izvoare minerale, etc.

La inceput, Spa nu era decat un catun ce apartinea de Sårt (azi Sårt-de-Spa) In 1573, Spa a devenit parohie de sine statatoare. Istoria Spa-ului incepe in secolul al XIV-lea, cand fierarul Colin L'Leu cumpara o padure langa „Poujhon” (in traducere Fantana Mare), un loc de unde oamenii aduceau apa minerala. Colin a zidit un han in 1326, iar in jurul hanului s-a format un nou catun, Spa-ul Nou, pe cand vechiul catun deveni sat, cu numele de Spa-ul Vechi. In a doua jumatate a secolului al XVI-lea, apa de Spa era foarte cautata in imprejurimi. Din cauza prigoanei anti-protestante din Franta, multi protestanti se stabilira la Spa.

Cu toate ca teoretic toti cetatenii trebuiau sa fie de aceeasi religie ca si printul, totusi acesta ii lasa in pace. Datorita tolerantei religioase, Spa deveni incet-incet un loc de intalnire a sefilor de stat. Tarul rus Petru cel Mare a venit la Spa in 1717. In aceeasi epoca, cuvantul «spa» a intrat drept substantiv comun in limba engleza, cu sensul de «fantana publica». In 1750, se cladira primele sali de jocuri, ceea ce atrase si mai multi oameni in localitate. Afacerea jocurilor din Spa (1786) va fi cauza Revolutiei Ligiene si a denigrarii Spa-ului. Orasul si-a rebobandit renumele mai tarziu, sub regimul olandez, si de-a lungul celui de-al XIX-lea secol, datorita unor mari intreprinzatori, ca de pilda mama lui Apolinaire (in 1898), Regina Maria-Henrieta de Belgia (care a si murit la Spa in 1912) sau imparatul Wilhelm al II-lea (care a locuit la Spa pe durata primului razboi mondial).

Prezenta inca din antichitate in culturile civilizatiilor infloritoare ale Imperiului Roman, Greciei  si Orientului Indepartat si pusa in valoare tot mai mult in zilele noastre,  hidroterapia reprezinta o metoda traditionala ce consta in utilizarea virtutilor curative si igienice ale apei, in asociere cu puterea miraculoasa a extractelor vegetale, a algelor, namolurior, argilelor, sedimentelor si sarurilor marine, in diverse forme si practici terapeutice.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Idee de afacere". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: AFACEREsparelaxare
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...