Indicele dezvoltarii umane in Germania

Incarcat la data: 18 Iulie 2013

Autor: Pitian Mariana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 25 kb

Indicele dezvoltarii umane masoara speranta de viata, gradul de alfabetizare, educatie, standardul de viata si calitatea vietii pentru toate tarile. Acesta este un mijloc standardizat de masurare a bunastarii, in special a bunastarii copilului si este utilizat pentru a stabili daca o anumita tara este dezvoltata, in curs de dezvoltare sau o tara subdezvoltata, precum si pentru a masura impactul politicilor economice asupra calitatii vietii.

Indexul a fost creat in 1990 de economistul pakistanez Mahbub ul Haq si de economistul indian Amartya Sen. Tarile se incadreaza in patru categorii ample de dezvoltare umana, fiecare dintre acestea cuprinde 47 de tari: dezvoltare umana foarte ridicata, dezvoltare umana ridicata, dezvoltare umana medie si dezvoltarea umana redusa (46 de tari intra in aceasta categorie).
           
Datorita noilor metodologii adoptate incepand cu Raportul de Dezvoltare Umana pe 2010, in noul raportat cifrele IDU sunt mai mici decat cifrele IDU din rapoartele anterioare. Din 2007 pana in 2010 tarile din prima categorie erau denumite tari dezvoltate, iar cele din ultimele trei au fost toate grupate in categoria tari in curs de dezvoltare. Unele grupari mai vechi ( tari cu venituri mari/ medii/ mici) au fost eliminate, deoarece se bazau pe produs intern brut (PIB) in paritatea puterii de cumparare (PPC) pe cap de locuitor si au a fost inlocuite cu un alt indice bazat pe venitul national brut (VNB) in paritatea puterii de cumparare pe cap de locuitor.
           
Tara cu cea mai mare scadere in IDU din 1998 este Zimbabwe, a carei indice a scazut de la 0,514 in 1998 la 0,140 in 2010, iar tara cu cea mai mare scadere incepand cu 2009 este Capul Verde, IDU scazand cu 0,170. Mai mult de jumatate din populatia lumii traieste in tari cu „dezvoltare umana medie” (51%), in timp ce mai putin de o cincime populatie (18%) in tarile care intra in categoria „dezvoltare umana redusa”. Tarile cu un indice „ridicat” sau „foarte ridicat” reprezinta 30% din populatia totala.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Indicele dezvoltarii umane in Germania". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTEproiect economieindicele dezvoltarii umane
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...