Investitiile straine directe si cresterea economica in Republica Moldova

Incarcat la data: 17 Mai 2011

Autor: palamariu andreea

Pret: 80 credite

Numar pagini: 22

Tip fisier: zip

Marime fisier: 699762 kb

Problematica investitiilor straine directe (ISD) a fost si este intens dezbatuta, existand, in acest  sens, preocupari atat la nivel national cat si international.


Investitiile straine reprezinta o sursa importanta de finantare a deficitului de cont curent, efectul financiar net (calculat ca diferenta intre intrarile si iesirile de capital) accentuandu-se odata cu cresterea intrarilor de capital strain.


Am incercat sa scot in evidenta faptul ca ISD au influentat semnificativ nivelul de trai al populatiei si ca au demarat cercetari in nenumarate domenii tocmai pentru a obtine un nivel de cunoastere tot mai inalt.

Scopul lucrarii este de a surprinde rolul si implicatiile investitiilor straine directe in procesul de tranzitie la economia de piata. ISD constituie, fara indoiala, un factor de crestere economica, nefiind insa principala resursa a dezvoltarii. Efortul intern este primordial in procesul de crestere economica, ISD oferind anumite elemente cantitative si calitative care stimuleaza, amplifica si mobilizeaza factorii interni ai dezvoltarii.

CAP 1: Investitiile  Straine Directe si cresterea economica

1.1 Investitii Straine Directe : abordari generale

O componenta dinamica a procesului de integrare regionala si globalizare a economiei mondiale o constituie investitiile straine care, in perioada ultimilor trei, patru decenii, au exercitat un puternic impact asupra cresterii economice, dinamicii comertului exterior, si orientarii structurilor de productie din toate tarile lumii.


Investitiile straine reprezinta acea componenta a fluxurilor internationale care reflecta scopul unei entitati (persoana fizica sau juridica) rezidente intr-o tara, de a obtine un interes (pe termen scurt sau lung) intr-o companie rezidenta in alta tara. Investitia internationala presupune existenta a cel putin doi agenti economici, agentul economic emitent si agentul economic receptor, situati in spatii nationale diferite.


Prin urmare, investitiile straine directe sunt acele tipuri de investitii in care investitorii emitenti ai fluxurilor investitionale dispun de posibilitatea de control si decizie asupra activitatii agentilor economici receptori ai investitiilor. In aceasta categorie de investitii, agentul economic emitent se angajeaza in afaceri economice pe termen lung si cu un capital relativ mare, asumandu-si riscuri si implicit costuri suplimentare, legate de distanta, de decalajele informationale, de diferentele culturale si alte aspecte generate de un mediu de afaceri strain. Aceste costuri suplimentare trebuie sa fie compensate de castiguri mai mari decat cele care ar fi fost obtinute pe piata locala.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Investitiile straine directe si cresterea economica in Republica Moldova". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: INVESTITIIcrestere economicaRepublica Moldova
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan