Leasing-ul comercial

Incarcat la data: 18 Iulie 2013

Autor: Pitian Mariana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 19 kb

In literatura juridica straina s-a afirmat ca primele forme de leasing ar fi aparut in Mesopotamia, Egipt  si Grecia. In literatura româna de specialitate  s-a consemnat ca primele forme ale operatiunilor de leasing au aparut in dreptul roman, acestea fiind in strânsa legatura cu formele de creditare constituite in dreptul roman de fiducia: imprumutatorul isi rezerva pentru garantia creantei sale proprietatea unui lucru.
           
De asemenea, Iustinian, in Cartea a II-a a Institutelor, a elaborat norme detaliate care individualizau leasingul operational. In societatea moderna, leasingul a aparut ca rezolvare a urmatoarei situatii de fapt: agentii economici aveau nevoie de achizitionarea rapida a unor utilaje si echipamente noi, iar fondurile necesare sa fie procurate fara ca agentii economici sa fie nevoiti sa-si greveze bunurile mobile prin instituirea unor ipoteci sau gajuri in favoarea unor institutii bancare.

Solutia practica a rezolvarii situatiei a fost leasingul, adica modalitatea (un contract) prin care o parte, denumita locator (finantator) se obliga sa transmita un anumit bun, pentru o perioada determinata, unei alte parti numita locatar (utilizator), contra unor plati periodice denumite rate de leasing si sa respecte, la expirarea contractului, dreptul de optiune al utilizatorului, care poate consta in: cumpararea bunului,  prelungirea contractului, incetarea contractului.   
            
Leasingul a aparut pentru prima data in SUA, apoi, treptat aceasta tehnica s-a extins si in alte tari, mai ales in Europa. Aparitia lui ca notiune si forma de finantare dateaza din anii 1950, insa baza economica s-a format mai devreme, in perioada premergatoare celui de-al doilea razboi mondial.

Prima societate de leasing din SUA, a fost inregistrata in anul 1855, sub denumirea „The Birmingham Wagon Company’’ si a desfasurat activitati in cadrul carora vagoane de cale ferata erau date in leasing proprietarilor de carbune si alte minerale. De asemenea, in anul 1877, societatea Bell Telephone Company din SUA a oferit utilizatorilor posibilitatea folosirii aparatelor telefonice din productia proprie contra unui cost de folosinta, fara sa solicite achitarea contravalorii acestor telefoane,fiind denumit contract de tip lease. Schimbarea radicala s-a produs insa dupa cel de-al doilea razboi mondial - in SUA dupa 1950, iar in Europa - dupa 1960, ca urmare a revitalizarii economiei acestor tari.     
           
Oamenii de afaceri erau dornici sa-si doteze societatile comerciale cu echipamente moderne, in conditiile in care utilajele pe care le detineau erau deja afectate de uzura. Pentru finantarea afacerilor pe care le detineau nu aveau la dispozitie, in acel moment, decât procedurile de imprumut bancar, care erau complicate si greoaie, presupunând timp si birocratie excesiva, astfel incât au gasit formula, mult mai pragmatica si eficienta, a leasingului.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Leasing-ul comercial". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTEproiect economieleasingul comercial
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan