Originea, evolutia si functiile banilor

Incarcat la data: 02 Iunie 2010

Autor: Avram Oana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 14 kb

Banii au aparut cu mult timp in urma, iar in decursul existentei lor au suferit profunde transformari. Punctul de plecare al aparitiei banilor l-a constituit schimbul. Pe primele sale trepte, schimbul s-a efectuat sub forma de tronc - un bun se schimba pe altul direct, fara nici un mijlocitor.

Pe masura amplificarii actelor de schimb si din necesitatea facilitarii acestora, din multimea bunurilor s-au desprins unele, avand rol de intermediar si totodata, de etalonpentru masurarea celorlalte. Sunt primele forme concrete de bani fixate asupra unor obiecte diferite: animale, bucati de metal, piei, blanuri etc. Treptat, rolul de bani s-a restrans la metalele pretioase (aur, argint), datorita unor proprietati intrinseci ale acestora. Pentru ca bucatile de metal pretios folosite ca bani erau diferite ca marime (greutate) si puritate, era necesar ca in actul de schimb sa aiba loc de fiecare data si evaluarea acestora.

Asemenea dificultati care ingreunau schimbul au fost inlaturate prin emiterea sau baterea de moneda, adica prin folosirea unor bucati "tipizate" de metale pretioase, de o anumita greutate, puritate si marcate cu unul sau mai multe semne distinctive pentru a fi recunoscute. Dupa Herodot, baterea primelor monede a avut loc in sec. Vll - Vl i.e.n. si, timp de circa doua milenii si jumatate - practic pana in sec. al XVll - lea, banii au existat in principal sub forma de monede de aur si de argint, diferite in timp si spatiu ca denumire, greutate, continut de metal pretios. Pentru utilizari limitate se foloseau in paralel si monede din metale ordinare.
   
Emiterea adica "baterea de moneda" era reglementate strict ca privilegiu si drept al Suveranului sau al Statului. Din sec. XVl, monedelor din metale pretioase aflate in circulatie li s-au adaugat bancnotele (biletul de banca sau moneda hartie) - o bucata de hartie cu dimensiuni si format special, imprimata fata - verso de catre un organism public si a carei valoare nominala indicata era atestata de catre stat.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Originea, evolutia si functiile banilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: BANIORIGINEEvolutiecurs economie
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...