Politica de distribuire a dividentelor

Incarcat la data: 24 Martie 2011

Autor: lungu svetlana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 33

Tip fisier: zip

Marime fisier: 280 kb

1.1. CONCEPT DE POLITICA DE DIVIDEND
In cea mai simpla formulare, dividendul reprezinta remuneratia ce revine unei actiuni in decurs de un an si este singura forma de participare a actionarilor la impartirea profiturilor intreprinderii. Prin politica de dividend se intelege hotarirea adunarii generale a actionarilor (consiliului de administratie) privind distribuirea profitului net intre plata dividendelor si finantarea viitoare a intreprinderii.

 

Profiturile acumulate reprezinta una dintre cele mai semnificative surse de finantare a cresterii corporationale, iar dividendele constituie fluxurile de numerar datorate actionarilor. O crestere a proportiei profiturilor distribuite sub forma de dividende va rezulta in scaderea profiturilor acumulate pentru anul respectiv , desi sumele disponibile pentru investitii vor fi mai mici.


Politica de distribuire a dividendelor influentiaza imaginea intreprinderii si politica sa de finantare. Neplata dividendelor afecteaza grav pretul de piata al actionarilor si, corespunzator, al valorii intreprinderii, precum si posibilitatea incheierii cu succes a vreunei potentiale emisiuni de actiuni. in principiu, orice detinator de actiuni are dreptul de a primi dividend din partea societatii, dar aceasta este autorizata sa repartizeze dividende cu respectarea a doua conditii:


•    sa dispuna de suficient profit, astfel ca distribuirea de dividende sa nu afecteze substanta societatii, adica sa nu micsoreze capitalizarea bursiera permanenta a societatii. Suma dividendelor sa nu depasesca totalul profitului afectat acestei destinatii;
•    distribuirea de dividende sa nu afecteze lichiditatea financiara a societatii comerciale, pentru a nu pune in pericol siguranta creditorilor sai ale caror creante devin scadente.
Distribuirea dividendelor este o politica sanatoasa si de dorit a oricarei societati comerciale, intrucit are drept consecinte formarea unui actionariat fidel care, fiind multumit de regularitatea si cuantumul dividendelor primite, va avea tendinta sa pastreze actiunile, sa nu le vinda, vazind in ele plasamente avantajoase.
Cand o societate pe actiuni decide sa distribuie dividende, intocmeste o declaratie de dividend prin care avizeaza pe actionari ca urmeaza sa aiba loc o distribuire. Declaratia de dividend este anuntul formal facuta de societatea pe actiuni ce urmeaza sa distribuie dividende, adica documentul prin care SA se obliga sa verse valoarea dividendelor declarate.


In practica societatilor comerciale pe actiuni s-au conturat trei tipuri de politica a dividendelor:
1.    Politica reziduala de dividend consta in distribuirea drept dividend a unei sume care ramâne disponibila dupa acoperirea nevoilor de finantare. La sfirsitul exercitiului financiare societatea comerciala isi determina volumul total al surselor proprii si asimilate ce pot fi mobilizate in exercitiul viitor, la care adauga volumul imprumuturilor avantajoase de care poate beneficia sau eventualele cresteri de capital avute in vedere in perioada data. Din suma totala obtinuta se scade valoarea proiectelor pe care doreste sa le finanteze, iar ceea ce ramine se distribuie sub forma de dividend.

 

Rezulta ca drept sursa de plata a dividendelor poate figura, alaturi de beneficiu, si alte resurse precum cele provenite din credite bancare obtinute in conditii avantajoase sau eventuale cresteri de capital, denumite generic surse aditionale.
 

Cuprins:

Capitolul I. Esenta politicii de divident

1.1. Concept de politica de divident

1.2. Continutul politicii de dividend

1.3. Forme si proceduri de plataa dividentelor

1.4. Teoriile politicii de dividende

1.5.Teorii privind politica de dividend

1.6.Factorii care influenteaza politica de dividende. Formele dividendelor

Capitolul II . Distribuirea dividendelor si modalitati de repartizare ale acestora

2.1.Efectul politicii de dividend asupra valorii firmei

2.2 Implicatii fiscale ale deciziei privind distribuirea profitului pe destinatii

III.Politica de dividend la Societatea de Investitii Financiare Muntenia SA - organism de plasament colectiv

IV.Concluzii

Bibliografie

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Politica de distribuire a dividentelor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DISTRIBUIREPoliticadividente
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan