Teoria comertului international

Incarcat la data: 15 Aprilie 2011

Autor: katty elena

Pret: Gratuit

Numar pagini: 95

Tip fisier: zip

Marime fisier: 376 kb

Privind retrospectiv evolutia teoriei comertului international, bazele ei se regasesc in lucrarile economistilor clasici englezi. in Avutia natiunilor scrisa de Adam Smith in 1776 si in Principiile economiei politice si impunerii fiscale, elaborata de D.Ricardo si aparuta in 1826, se afla diseminate primele teoretizari ale aspectelor fundamentale ale specificitatii activitatii de comert exterior.


 Preluate si dezvoltate de numerosi continuatori, ele au dus la conturarea teoriei comertului international. impreuna cu Finantele internationale, Teoria comertului international formeaza corpul teoretic al Economiei internationale, recunoscuta ca secventa distincta a Teoriei economice generale.

1.1 Delimitarea obiectului de analiza al teoriei comertului international

Problema fundamentala a teoriei economice generale o constituie alocarea optima a resurselor. Este vorba, deci, de criteriile de structurare judicioasa a economiei nationale pe sectoare si domenii de activitate. Transpusa pentru cazul economiilor nationale deschise, problema fundamentala a analizei economie o constituie optimizarea structurii specializarii internationale si participarea avantajoasa la comertul international.


In consecinta, nucleul obiectului de analiza al teoriei comertului international il reprezinta fundamentarea criteriilor cu valoare explicativa si, totodata, normativa pentru participarea tarilor la diviziunea muncii si comertul international.


Privite in aplicabilitatea lor teoretica si practica, criteriile de structurare a specializarii internationale si a comertului exterior dezvaluie noi probleme care se inscriu in completarea sferei de cuprindere a obiectului de analiza al teoriei comertului international, si anume:


-   definirea avantajelor pe care le degaja specializarea internationala si structurarea exporturilor si a importurilor dupa anumite criterii;
-    explicarea modului de repartitie si insusire a acestor avantaje de catre partenerii de schimb;
-   formularea de recomandari de politica comerciala care sa asigure maximizarea acestor avantaje.
Aceste probleme principale care constituie obiectul teoriei comertului international au fost sesizate inca de la inceputurile analizei teoretice a schimburilor comerciale internationale de mercantilisti si de economistii clasici.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Teoria comertului international". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: INTERNATIONALComertuluiteoria
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan