Karl Popper vs Marx

Incarcat la data: 16 Februarie 2011

Autor: Ceuta Stefania

Pret: 50 credite

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 23 kb

In aceasta lucrare imi propun sa dezbat teoriile marxiste din perspectiva lui Popper. Aceste teorii au influentat o multime de state fiind parte a unei ideologii usor de acceptat de catre clasele muncitoresti. Cu toate ca ele au fost populare in acea perioada au avut multe dezacorduri dar si lipsuri si erori conceptuale. Karl Popper propune o alta varianta, o noua intelegere a teoriilor marxiste. Iar in urmatoarele pagini eu voi aminti atât principiile marxiste dar si inovatiile aduse de Popper teoriilor sale.


Definirea conceptelor: 
Consider necesara, definirea in primul rand a conceptului de stat,  iar mai apoi al aceluia de marxism. Statul a fost definit pe parcursul istoriei filosofiei de mai multi autori. Primul care l-a definit a fost Nicolo Machiavelli, care in  Il principe (1513) enumera un set de preconditii pentru ca principele sa poata preveni decaderea statului pe care il conduce. Acesta trebuia sa mentina caracterul regimului de stat existent, sa nu sufere o pierdere teritoriala- termenul de stato fiind folosit pentru a desemna teritoriul guvernat de un suveran si nu in ultimul rând sa pastreze controlul asupra structurilor de putere si a institutiilor de guvernare din regnum sau civitas-stato desemneaza si institutiile de guvernare si de exercitare a puterii.


Max Weber sustine ca in viata politica interna, statul detine monopolul asupra exercitarii legitime a violentei. Un alt filosof care a definit statul este Immanuel Kant care in Der ewige Frieden (1795) afirma ca statul este o ordine sociala necesara si constrângatoare, care nu poate renunta la ceorcitie. Un stat republican liber este cel sustinut de vointa tuturor cetatenilor sai.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Karl Popper vs Marx". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FILOZOFIEKarlMARX
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan