Recenzie - Istorie si mit in constiinta romaneasca

Incarcat la data: 04 Decembrie 2011

Autor: Maria Aida

Pret: Gratuit

Numar pagini: 7

Tip fisier: zip

Marime fisier: 55633 kb

Cartea lui Lucian Boia “Istorie si mit in constiinta romaneasca”, aparuta in prima editie in 1997, a fost, poate, una dintre cele mai controversate de dupa decembrie 1989. Reactiile au fost variate, mergand de la apreciere zgomotoasa pana la insulte la adresa autorului, altfel un istoric mai degraba discret, nu mare amator de celebritate si aparitii in presa. Ce a cauzat insa pana la urma aceasta valva?

 

La baza constructiei lui Boia din aceasta carte stau doua concepte esentiale- cel de “istorie” si cel de “mit”. Foarte simplu spus, “istoria” are un inteles ambivalent pentru Boia: pe de o parte, este ceea ce s-a petrecut cu adevarat in trecut, iar pe de alta discursul despre ceea ce s-a petrecut, lucruri care sunt , in opinia sa , complet distincte.

 

Pasul urmator este acela de a afirma ca orice discurs istoric, indiferent de emitator si de intentiile sale, nu poate fi niciodata ‘obiectiv” in intelesul scolii pozitiviste a secolului al XIX-lea, de exemplu, ci este influentat decisiv de contextul social-politic si cultural in sens larg al epocii in care traieste emitatorul acestui discurs, de propriile sale inclinatii, de formatia sa individuala si, deloc in ultimul rand, de “structurile” sau “arhetipurile”, cum le-ar fi spus Jung sau Eliade, inevitabil mitice ale imaginarului. Boia este, fireste, influentat de structuralism in sens mai larg, de interpretarea eliadesca a mitului si, in plan istoric, de toata creatia avatarurilor succesive ale “Scolii de la Annales”.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Recenzie - Istorie si mit in constiinta romaneasca". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...