Evaziunea Fiscala in Contextul Economiei Subterane

Incarcat la data: 21 Ianuarie 2012

Autor: alexsandel

Pret: 50 credite

Numar pagini: 25

Tip fisier: zip

Marime fisier: 743228 kb

1. Conceptul de economie subterana


Evaziunea fiscala este intalnita, atat in cadrul economiei „de suprafata”, dar mai ales in cel al economiei subterane, unde fenomenul este generalizat.

 

Economia subterana a ajuns in atentia specialistilor inca din anii ‘60, cand fenomenul a luat o amploare deosebita. Prima lucrare in care este sesizata si facuta publica, la nivel de specialisti, problematica referitoare la economia subterana, apartine americanului P. Gutmann, care,  in  anul  1977, aprecia ca activitatea economica neinregistrata statistic nu mai poate fi considerata  o  entitate  neglijabila. 

 

In  ceea  ce  priveste  motivatia  acesteia,  V.  Tanzi  vede dezvoltarea economiei subterane ca produs a doua mari categorii de factori: cei legati de dorinta de a evita impozitele, si cei legati de dorinta de a evita regulile si restrictiile guvernamentale.


Aparand in literatura de specialitate sub diverse denumiri (peste 20): economie oculta, ascunsa, disimulata, paralela, anexa, periculoasa, fantoma, invizibila, neoficiala, oculta, duala, cash, informala, secundara, ilegala, gri, din umbra, nemasurata, contraeconomie, etc., economia subterana exista, intr-o masura mai mare sau mai mica, in toate tarile lumii, bucurandu-se de o existenta perena, desi, ca domeniu de cercetare este un domeniu nou, „tanar”, ceea ce explica si lipsa unui acord intre specialisti, macar in ceea ce priveste denumirea fenomenului.


Dificultatea definirii   economiei subterane, generata de diversitatea activitatilor pe care ea le reuneste, de faptul ca acestea variaza in functie de particularitatile in spatiu si timp, specifice acestui tip de economie, au facut ca in literatura de specialitate sa apara o multitudine de definitii, mai largi sau mai restranse.

 

Considerabile ca numar, aceste definitii exprima, in principal, opozitia  economiei subterane fata de modul de productie dominant  (economia oficiala), de legalitate sau de respectul fata de regulile in vigoare, sub conceptul de economie subterana fiind reunite, in sens larg, acele activitati a caror existenta nu este cunoscuta (contabilizata) in mod oficial si ale caror venituri nu fac obiectul declaratiilor fiscale.


In context national se poate practica o varietate de definitii ale economiei subterane, dar pe scara internationala se cauta acceptarea unei definitii universale. in acest sens, s-a convenit ca definitia data economiei subterane sa includa doua aspecte:
1.  economia subterana este cea care „scapa” inregistrarilor statistice si cuantificarii precise;
2.  activitatile din economia subterana trebuie sa fie exprimate in termeni ai P.I.B., aceasta permitand compararea, ca marime, a economiei subterane cu P.I.B.-ul masurat oficial.


In general, se apreciaza ca, in tarile dezvoltate economic, activitatile legale nedeclarate, in vederea sustragerii de la plata obligatiilor fiscale, constituie cea mai importanta parte a economiei subterane, in timp ce, in tarile slab dezvoltate, deoarece autoconsumul este foarte puternic iar posibilitatile de a inregistra statistic toate activitatile sunt reduse, productia necontabilizata in mod conventional (neoficiala licita) este foarte importanta, depasind, adesea, economia oficiala.


 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Evaziunea Fiscala in Contextul Economiei Subterane". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ECONOMIEevaziune fiscalaEVAZIUNE
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...