Impozitele si taxele locale

Incarcat la data: 17 Aprilie 2011

Autor: ady dany

Pret: 80 credite

Numar pagini: 31

Tip fisier: zip

Marime fisier: 865 kb

Introducere
                                                  
Viata oamenilor presupune satisfacerea atat a nevoilor individuale procurate prin mecanismul pietei (hrana, imbracaminte, adapost) cat si a nevoilor sociale care sunt furnizate de autoritatile publice pe seama unor activitati vizand asigurarea apararii nationale, ordinea publica, protectie sociala, mentinerea echilibrului ecologic, asistenta sanitara , educatie etc.


Problemele fiscale joaca un rol esential in economia de piata. in acest context, impozitul constituie un instrument cu caracter istoric si cu implicatii asupra sferei economico-sociale, fiind intotdeauna un mijloc traditional de consituire a veniturilor statului.


Descentralizarea serviciilor publice si promovarea principiului autonomiei locale in administrarea teritoriului tarii au determinat transferarea tuturor atributiilor si obligatiilor de stabilire, urmarire, incasare si control a impozitelor locale de la Ministerul Finantelor la administratiilor locale. Acest proces, produs in baza legii administratiei publice locale, legii finantelor publice locale si a Hotararii de Guvern nr. 333/1999, a dus la cresterea responsabilitatii consiliilor locale in asigurarea resurselor financiare prin cresterea ponderii veniturilor proprii in total venituri administrate prin bugetul de venituri si cheltuieli.


Crearea sistemului de gestiune a finantelor publice locale si organizarea activitatii fiscale pe principiile descentralizarii si autonomiei financiare constituie problema aflata in centrul atentiei administratiilor locale din Romania.


Din punct de vedere al autonomiei financiare a consiliilor locale, impozitele si taxele locale devin din ce in ce mai importante ca surse de venituri, intrucat diminueaza mult dependenta  autoritatilor centrale de bugetul de stat. Politica fiscala a jucat intotdeauna un rol important in realizarea programelor economice si sociale. Ansamblul reglementarilor referitoare la contribuabili, impozite si taxe si modalitatile de plata reprezinta sistemul fiscal. Legea nr. 215/2001, a administratiei publice locale, reglementeaza regimul general al autonomiei locale, precum si organizarea, respectiv functionarea autoritatilor administratiei publice locale.


Administratia publica in unitatile administrativ-teritoriale se organizeaza si functioneaza in temeiul principiilor autonomiei locale si descentralizarii serviciilor publice. Autonomia locala priveste organizarea, functionarea, competentele si atributiile, precum si gestionarea resurselor care, potrivit legii, apartin municipiului.


in scopul asigurarii autonomiei locale, autoritatile administratiei publice locale au dreptul sa instituie si sa perceapa impozite si taxe locale, sa elaboreze si sa aprobe bugetele de venituri si cheltuieli ale comunelor, oraselor si judetelor, in conditiile legii.
 

1. Prezentarea generala a impozitelor si taxelor
Resursele bugetului constau in : impozite , taxe alte venituri stabilite prin lege .
Impozitul este o categorie financiara , cu caracter istoric a carui aparitie este legata de existenta statului si a banilor. De la aparitia lor impozitele au fost concepute si aplicate diferit in functie de dezvoltarea economico sociala si de cheltuielile publice acceptate in fiecare stat. Informatii despre impozitele, taxele si cheltuielile publice din antichitate provin in special din istoria statelor antice, roman si grec.


In Grecia Antica erau considerate publice cheltuielile pentru organele de conducere ale statului pentru intretinerea si dotarea fortelor armate si de ordine publica, pentru construirea si inarmarea corabiilor de razboi, pentru temple, serbari religioase si distractii publice, pentru construirea de drumuri si lucrari de utilizare comunala. Pentru acoperirea cheltuielilor publice se foloseau atat  resursele domeniale obtinute prin exploatarea unor bogatii naturale aflate in patrimoniul statului cum ar fi minele de argint, carierele de marmura; cat si diferitele impozite ordinare si extraordinare cum ar fi: impozitul pe terenuri, pe veniturile meseriasilor, taxele pentru vanzarea in piata a produselor agricole, impozitul extraordinar pe veniturile catatenilor bogati peceput in timp de razboi, ca o indatorire de onoare a acestor cetateni.

 

In statul roman antic in toate etapele evolutiei principalul impozit a fost  tributum. Initial acest impozit era perceput numai de la locuitorii provinciilor cucerite, fie pe valoarea pamantului stapanit in mod individual , fie ca zecime din produsul brut obtinut.

 

Ulterior tributum a fost generalizat si permanentizat , el fiind perceput obligatoriu de la toti cetatenii statului roman care detineau proprietati imobiliare si mai tarziu bunuri mobile. in afara de acest impozit se mai percepeau un impozit asupra vanzarilor de bunuri, un impozit pe mestesuguri, temporar un impozit datorat de celibatari si un impozit pe numarul scavilor.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Impozitele si taxele locale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PIETEIIMPOZITEtaxe locale
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...