Instrumente de politica monetara

Incarcat la data: 02 Aprilie 2011

Autor: curca stefania

Pret: Gratuit

Numar pagini: 14

Tip fisier: zip

Marime fisier: 51 kb

1. Instrumentele de politica monetara folosite de Banca Centrala Europeana

in prezent, politica monetara a Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC) este executata in termeni uniformi de catre toate statele membre. Prin integrarea lor in SEBC, bancile centrale nationale exercita sarcinile operationale de politica monetara, urmand deciziile luate de BCE in Consiliul de conducere, in care fiecare banca centrala are o participare egala in procesul de adoptare a deciziilor. Este vorba despre un partaj al suveranitatii monetare.


Repartizarea atributiilor şi competentelor in cadrul sistemului se face pe baza principiului subsidiaritatii, care presupune ca BCE nu intervine in problemele care nu sunt de competenta ei. Pentru realizarea obiectivului fundamental, cel al stabilitatii preturilor, BCE şi bancile centrale nationale sunt independente, atat fata de autoritatile politice nationale, cat şi fata de cele comunitare.


Ultimul dintre rapoartele publicate de Banca Centrala Europeana, intitulat "Politica monetara unica in stadiul al treilea. Documentatia generala asupra instrumentelor şi procedurilor de politica monetara ale SEBC"  actualizeaza cadrul organizatoric, tinand cont de progresele facute in detalierea instrumentelor şi procedeelor de politica monetara ale BCE.


SEBC are drept obiectiv final, conform Articolul 105 al Tratatului de la Maastricht, mentinerea stabilitatii preturilor. Fara ca prin aceasta sa prejudicieze obiectivul primordial, SEBC trebuie, de asemenea, sa sprijine politicile economice de ansamblu din Uniunea Europeana. Pentru atingerea dezideratelor sale, el trebuie sa actioneze in concordanta cu principiile unei economii de piata deschise, bazata pe principii competitive, favorizand o alocare eficienta a resurselor. Atributiile cele mai importante ale SEBC includ:


-    definirea şi punerea in practica a politicii monetare unice;
-    conducerea operatiunilor valutare, detinerea şi gestionarea rezervelor valutare oficiale ale statelor membre;
-    asigurarea bunei functionari a sistemelor de plati;
-    emisiunea monetara;
-    cooperarea in domeniul controlului bancar;
-    functii consultative;
-    colectarea informatiilor statistice.


In vederea atingerii obiectivului fundamental propus, SEBC-BCE trebuie sa-şi construiasca o strategie a politicii monetare, bazata fie pe monetary targeting, fie pe inflation targeting sau pe o combinatie a celor doua variante. Indiferent de strategia aleasa, cadrul operational al politicii monetare unice trebuie sa raspunda urmatoarelor principii generale: conformitate cu principiile de piata, egalitate de tratament, simplitate, cautarea celui mai convenabil raport cost-eficienta, descentralizare, continuitate, armonizare, conformitate cu procesul de decizie al SEBC.

 

Pentru a-şi atinge obiectivele, SEBC are la dispozitie un set de instrumente de politica monetara: coordoneaza operatiunile de open-market, ofera facilitati de refinantare şi poate solicita institutiilor de credit sa constituie rezerve minime in conturile lor la SEBC.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Instrumente de politica monetara". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: INSTRUMENTEPoliticaMONETARA
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...