Managementul riscurilor bancare

Incarcat la data: 30 Decembrie 2011

Autor: laura hutanu

Pret: Gratuit

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 24445 kb

Viata economica contemporana, devenita deosebit de tumultoasa, obliga bancile comerciale sa-si revizuiasca continuu obiectivele strategice in general, cele ce tin de managementul lor financiar, in special.


In perioada imediata ce a urmat anilor  *60 in cele mai renumite banci managementul financiar si, in acest context, managementul riscului bancar, s-a focalizat pe gestiunea activelor (asset management). Specific era faptul ca fondurile, cu deosebire cele atrase, erau procurate la asa zise „costuri plafonate” (regulatory ceiling). Aceasta permitea bancilor sa fie cat mai productive, sa obtina randamente financiare ridicate, intru-cat ele isi plasau fondurile in active cu un ridicat nivel de profitabilitate ( high yield assets). 

 

Abordand  acest principiu, multe banci au acordat o atentie aparte pasivelor, resurselor atrase, mizand pe faptul de a le obtine la costuri cat mai  rezonabile si a le plasa cat mai profitabil posibil. intr-un astfel de context, gasirea surselor de provenienta a fondurilor si gestiunea costurilor acestora a constituit obiectivul major al gestiunii activelor si pasivelor in banci, implicit a riscului asociat acestora.


Cu timpul, odata cu cresterea volatilitatii dobanzilor in piata, fenomen vizibil cu precadere in deceniul *70 – *80, obiectivul major al managementului riscurilor in banci s-a schimbat radical. Scopul urmarit de aceasta data  era mentinerea unei marje considerata adecvata intre randament (returns on assets) si costul fondurilor achizitionate.

 

Altfel spus, acest obiectiv viza managementul marjei „ dobanda activa – dobanda pasiva” (GAP), managementul senzitivitatii dobanzii, managementul maturitatilor (duration), acentul fiind pus pe simulare. Ca urmare, managementul financiar in bancile comerciale devine mult mai complex, bancile, in calitatea lor de intermediari financiari, intrind intr-o competitie deosebita datorata dereglementarilor ce au avut loc in sfera serviciilor financiare.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Managementul riscurilor bancare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MANAGEMENTBANCIriscuri
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...