Salariul si formele acestuia. Factori de influenta ai salariilor. Efectul stimulativ al salariului

Incarcat la data: 08 Mai 2013

Autor: ana maria

Pret: 80 credite

Numar pagini: 36

Tip fisier: zip

Marime fisier: 424 kb

5 (1 review)

In teoria si practica economica, salariul ocupa un loc deosebit de important.Termenul ca atare este de origine latina. Salarium era suma ce se platea fiecarui soldat roman pentru cumpararea sarii. Soldatul era un om dependent si i se acorda salarium, in virtutea acestei dependente un om liber nu primea salarium. Termenul s-a pastrat in timp si a capatat sensul de venit al unui om care este dependent de altul, fie juridic, fie economic.

Salariul apare ca venit ce revine factorului munca datorita participarii nemijlocite a lui la activitatea economica.

De la inceput trebuie sa precizam faptul ca salariul nu a existat in toate timpurile, cu toate ca factorul munca a participat in toate timpurile la procesul de productie. De fapt, este de neimaginat proces de productie, in general, activitatea economica, fara prezenta factorului munca. Atunci, apare limpede ca salariul, privit ca venitul persoanelor care participa prin munca lor proprie la procesul de productie, este o categorie economica ce a aparut in anumite conditii social-economice, odata  cu aparitia in societate a unor oameni lipsiti de toate conditiile necesare pentru organizarea si desf asurarea productiei, inafara de forta muncii lor, care, pentru ei, aparea ca singurul mijloc de existenta.

Daca ne imaginam un producator independent, un meserias, observam ca acesta poseda in plina proprietate toate conditiile materiale de productie pe care impreuna cu munca lui le foloseste dupa cum crede de cuviinta, in procesul de productie.

In acest caz, este firesc ca tot ce obtine el, intreaga valoare creata sa-i apartina in intregime. Nimeni altcineva nu are dreptul sa-i ceara nici o particula din valoarea nou creata de el, in afara poate de stat, care pentru serviciile aduse comunitatii, deci si mestesugarului, percepe impozitul pe venit. Putem spune oare ca venitul mestesugarului obtinut prin munca sa proprie imbraca forma de salariu?

Desigur nu, deoarece categoria de salariu nu reflecta toate tipurile de venituri obtinute de factorul munca de-a lungul timpului, el nu apare ca forma tip a venitului, ci ca venit ce revine factorului munca in anumite conditii social-economice. Aceste conditii sunt acelea in care posesorul fortei de munca, nu poseda altceva decât aptitudinile lui fizice si intelectuale, priceperea lui, capacitatea lui de a munci, care reprezinta singura lui sursa de existenta.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Salariul si formele acestuia. Factori de influenta ai salariilor. Efectul stimulativ al salariului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTEproiect finanteproiect salariu
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...