Cracovia turistica

Incarcat la data: 03 Mai 2011

Autor: sergiu ionut

Pret: 50 credite

Numar pagini: 15

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2466 kb

Cracovia este un oras important atat din punct de vedere economic, cat si turistic. Cracovia reprezenta o reala atractie, oferindu-ti privelisti de neuitat. Orasul Vechi, locurile in stil medieval, partea evreiasca - Kazimierz, scena evenimentelor din pelicula Lista lui Schindler, colina Wawel, de unde poti admira vaporasele ce se plimba in sus si jos pe Vistula, atat de pline ochi cu turisti incat iti vine greu sa crezi, gandindu-te cat de neglijata e Dunarea noastra din punct de vedere turistic.

 

Nucleul istoric al municipiului este situat pe malul Vistulei, la piciorul colinei Wawel, in sudul tarii, in regiunea Polonia Mica Pentru secole a fost capitala Poloniei, resedinta regilor,un mare centru de educatie si invatamant, de arta. Urmele acestei vaste culturi se pot admira azi aici. Castelul renascentist Wawel, Basilica gotica Sf. Maria, centrul istoric de negot cu tesaturi sau cartierul evreiesc Kazimierz sunt marturii ale istoriei artei si fac din Cracovia una din comorile lumii.


Cracovia este supranumit o a doua Roma datorita numarului mare de biserici pe care le are. Are si multi patroni spirituali, sfinti ai bisericii catolice. , Cracovia a fost un oras fortificat sigur, bogat, inconjurat de ziduri cu 55 de turnuri (fragmente din acest zid se pot vedea si azi). In perioada renasterii, Cracovia devine centrul ideilor noi, un centru de cultura care atrage numerosi poeti, scriitori, umanisti, muzicieni  si arhitecti. Chiar si in perioada de declin economic a epocii Modernismului, elita culturii poloneze se afla aici. Viata orasului  se desfasura in Piata principala, a doua piata ca marime din Europa, dupa piata Sf. Marcu din Venetia.


Nu e usor sa descri unicitatea orasului Cracovia celor care nu l-au vazut inca.  Desi al doilea razboi mondial nu a distrus monumentele istorice ale orasului, a devastat orasul. Elita intelectualitatii, profesorii de la Universitatea Jagello au fost arestati la 6 noiembrie 1939 si dusi in lagarul de concentratie de la Sachsenhausen. De asemenea evreii din oras au fost aproape toti deportati, majoritatea la Auschwitz.


In oras sunt peste 30 de muzee, numeroase teatre. Colectiile cele mai importante sunt in muezul Castelului Wawel, iar Orasul vechi si cartierul evreiesc sunt patrimoniu mondial. Dupa razboi Cracovia iti pierde pozitia privilegiata. Orasul devine un puternic centru muncitoresc.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cracovia turistica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: TURISTICAOrasCRACOVIA
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...