Lignina

Incarcat la data: 02 Mai 2012

Autor: PRISECARU MARIA

Pret: 100 credite

Numar pagini: 141

Tip fisier: zip

Marime fisier: 976 kb

Lignina (din latina “lignum”, - lemn) este, dupa celuloza, principala componenta a structurii lemnului din plantele lemnoase. In jur de ¼ din lemnul uscat contine lignina, depozitata in parte, in peretii celulelor si pe de alta parte localizata in spatiile intercelulare unde poate constitui 70% din materialele solide prezente. Functia sa in natura este ca un agent intaritor care leaga matricea fibrelor celulozice impreuna intr-o structura lemnoasa rigida.

Intotdeauna apare asociata cu celuloza. Intr-o cantitate mare, daca nu chiar in totalitate, lignina este chimic legata de plantele polizaharide. Structura ei chimica exacta, atat in lemn cat si separata de alte substante, nu este inca cunoscuta. Totusi se stiu mai multe lucruri despre structura ligninelor izolate. Lignina izolata din copacii coniferi este cunoscuta a fi o substanta polimerica rezultata din oxidarea indusa (dehidrogenarea) de enzime cu alcool coniferic. Mai multe grupe functionale, cum sunt grupele: hidroxil, metoxil si carbonil, au fost identificate in lignina polimer.

Chimistii au studiat lignina de mai mult de un secol. Primele studii au fost orientate pentru stabilirea structurii ligninei. Interes minor au prezentat posibilele utilizari ale acesteia, lucru ce afost dezvoltat in ultimii 25 de ani cand s-au efectuat investigatii detaliate asupra proprietatilor si utilizarii ligninelor.

Inca din anul 1838, Payen descopera prin izolarea celulozei o substanta insotitoare mai bogata in carbon decat celuloza pe care o numeste “substanta incrustanta”. Ulterior, in 1875, Schulze, aceleiasi substante, ii da denumirea de lignina sub care se cunoaste acum.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Lignina". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTEproiect geografielignina
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan