Minerale pretioase si semipretioase

Incarcat la data: 05 Aprilie 2011

Autor: Neki any

Pret: 50 credite

Numar pagini: 20

Tip fisier: zip

Marime fisier: 5216 kb

Acvamarinul Be3Al2Si6O18 ( l.latina aqua marina = „apa de mare“ ) este o piatra pretioasa transparenta si este o varietate a berilului, are culoarea albastruie, uneori galbena de beril. Este un mineral din grupa alumosilicatilor si se prezinta sub forma de cristale avand habitusul prismatic alungit, cristalizeaza in sistemul hexagonal, avand formula chimica Be3Al2Si6O18, duritatea 7,8-8 pe scara Mhos, greutatea specifica 2,67-2,71, fara clivaj.

 

Contine o serie de incluziuni care uneori reflecta lumina, iar culoarea depinde de continutul in titan sau fier (albastra spre verzui deschis), iar caldura sau lumina puternica pot determina schimbarea culorii cristalului. Datorita liniilor de crestere care uneori sunt in numar mare, o serie de cristale dau aspectul numit “ochi de pisica”, altele prezinta fenomenul de “asterism” observandu-se in interiorul cristalului stelute cu sase brate, care dau impresia ca se deplaseaza atunci cand acesta se roteste.


Acvamarinul se gaseste frecvent in roci ca pegmatitele, granit sau in roci metamorfice ca gnaisurile sau se mai poate intalni ca sediment in albiile raurilor. Cel mai mare cristal de acvamarin gasit pana in prezent, a fost descoperit la Marambaia (Brazilia) in anul 1910, avand o greutate de 110,5 kg (520 carate) si o lungime de 48 cm, in afara a fost verzui si in interior a fost albastru si a fost taiat in mai multe pietre de inalta calitate, dintre care a 13-a bucata se gaseste in America la Muzeul de Istorie Naturala.


Una dintre cele mai cunoscute geme, acvamarinul a fost deosebit de apreciat in Evul Mediu. Pe la 1300, din acvamarin au fost taiate primele lentile de ochelari. Potrivit astrologilor medievali, acvamarinul avea puterea de a calma marea, de a intari prietenia si dreptatea si de a alunga necazurile celor ce-l purtau. Adesea formeaza cristale de mari dimensiuni, cu propria lor denumire si istorie. Zacamintele sunt mentionate in toate continetele, mai importante fiind cele din Brazilia, Urali, Madagascar, Mozambic, Namibia, precum si in alte zone, avand importanta locala. Se foloseste in bijuterii (cel mai cautat fin cel albastru inchis), la confectionarea de amulete (aducatoare de noroc pentru cei nascuti in luna octombrie), este talismanul pescarilor. in Antichitate i se atribuiau puteri miraculoase si tamaduitoare.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Minerale pretioase si semipretioase". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MINERALEpretioasesemipretioase
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan