Muntii Haghimasi

Incarcat la data: 25 Martie 2011

Autor: Neki any

Pret: 50 credite

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 40 kb

Asezare si limite


Masivul Haghimas ocupa o pozitie centrala in cadrul Carpatilo Orientali, fiind situate pe raza administrativa a judetelor Harghita si Neamt. Impreuna cu cheile Bicazului acest masiv alcatuieste una dintre cele mai remarcabile regiuni turistice din tara, precum si o zona de interes tehnic-alpin, constituita din marii pereti cheilor.


Partea nordica a muntilor Haghimas se invecineaza cu masivul Budacului, granita fiind facuta de  raul Bistricioara. In partea estica limita muntilor Hasmas este prelungita si desfasurata in principal pe cursuri de apa. De pe  valea Bistricioarei, catre sud-est, paraul Pintic formeaza limita dintre Hasmas si Ceahlau, limita care se continua spre sud dea lungul vaii Bistra, pana la confluenta cu paraul Capra. In continuare, pana la confluenta vaii Iavardi cu Valea Rece, muntii Hasmas se invecineaza la est cu muntii Tarcau, despartiti prin paraul Damuc si paraul Fagului. 

 

Limita sudica este delimitata de valea Iavardi in totalitate, iar de la obarsia ei catre vest de cumapana muntelui Sacadat, prelungita cu abia vaii pana la varsarea sa in Olt. In partea vestica muntii Hasmas se invecineaza cu muntii Giurgeu, constituiti din cele doua grupe intinse; muntii Voslobenilor si muntii Didtrauului.


Constitutia geologica

Masivul Haghimas, din punct de vedere geologic, face parte din zona cristalino-mezozoica a Carpatilor Orientali. Fundamentul lor este alcatuit din roci cristaline (eruptive si sedimentare), cu un grad diferit de metamorfizare, schimband profund caracterul rocilor primare, cristalizandu-le si formand muntii. Acestora li se aduga rocile sedimentare, formate in era mezozoica, care nu au mai fost supuse transformarilor suferite de cele precedente.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Muntii Haghimasi". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: GEOGRAFIEREFERATEMuntii Haghimasi
Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandalele ECCO Touch Plateau sunt confectionate din piele moale cu detalii metalice(tinte). Sunt...