Program de valorificare turistica al judetului Mures

Incarcat la data: 17 Mai 2010

Autor: popa anca

Pret: 80 credite

Numar pagini: 18

Tip fisier: zip

Marime fisier: 695 kb

Judetul Mures este situat in zona central-nordica a tarii in centrul Podisului Transivaniei, fiind cuprins intre meridianele 23°55’ si 25°14’ longitudine estica si paralele 46°09’ si 47°00’ latitudine nordica. Judetul se intinde intre culmile muntoase ale Calimanului, si Gurghiului, pana in Podisul Tarnavelor si Campia Transilvaniei. Axa fizico-geografica a judetului este raul Mures care strabate judetul de la NE catre SV pe o distanta de 140 km; raul imprumutand si numele Mures, judetului.

1.2.SCURT ISTORIC
Intr-un document (dijma papala) din 1332 este mentionata plata unei dari de 40 denari a unui preot Roman din Novum Forum Siculorum, tradus in romana prin Targul Nou al Secuilor

In anul 1230 calugarii dominicani ajunsi in Ardeal numesc Targu Muresul, Asserculis, deoarece majoritatea caselor din oras avea acoperisurile din scanduri. Alte denumiri din aceasta perioada poarta amprenta negustorilor care au tranzitat orasul sau care au facut schimburi cu populatia bastinasa. Germanii au numit orasul Neumarkt, adica Targul Nou, iar grecii ajunsi in arcul intracarpatic il numesc Agropolis, Targul Cerealelor in limba romana.

In anul 1370 orasul isi schimba vechea denumire Novum Forum Siculorum si poate fi gasit in documentele vremii ca Szekelyvasarhely, Targul Secuiesc in romana. In 1616 prin diploma din 29 aprilie Gavril Bethlen schimba incadrarea administrativa a orasului din targ in oras regesc. Tot prin aceasta diploma orasul este numit Targu Mures, Marosvasarhely in ungureste si oficializeaza vechea stema a orasului, un brat de om taiat de la umar si imbracat in fier, care tine o sabie infipta intr-un cap de urs si o inima.

Sapaturile efectuate de arheologul Stefan Kovacs au confirmat faptul ca teritoriul de azi al orasului Targu Mures a fost locuit inca din preistorie. Au fost descoperite o serie de locuinte preistorice, resturi de oase, vase de lut, obiecte de cremene si de bronz, mici statuiete de pamant datate ca fiind din 2000 i. de Ch. Siturile arheologice au scos la iveala urme umane din epoca pietrei lustruite, a celei de bronz si a fierului; s-au descoperit si vestigii apartinand culturii Cris cea mai veche cultura neolitica din Romania.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Program de valorificare turistica al judetului Mures". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTTURISTICAprogram doctoratumf targu mures
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...