Proiect Resurse naturale - Campia Romana

Incarcat la data: 03 Ianuarie 2011

Autor: olar alexandra

Pret: 80 credite

Numar pagini: 39

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2982 kb

3 (2 review-uri)

Campia Romana s-a format la sfarsitul neozoicului – cuaternar, prin sedimentarea intensa a Marii Sarmatice si retragerea acesteia treptat dinspre nord spre sud si dinspre vest spre est. Acest lucru este dovedit de inclinare si aspectul scurgerii raurilor ce o traverseaza.

Denumirea ei provine de la fostul principat tara Romaneasca, iar strainii o numesc „Campia Valaha” (dupa Valahia). Formarea a impus inclinarea usoara a campiei dinspre nord spre sud (mai ales in jumatatea vestica) si dinspre vest spre est, catre punctul de confluenta cu Dunarea a Siretului si a Prutului. De altfel, dispunerea raurilor dovedesc retragerea marii: au forma de evantai (spre colectorul principal al Romaniei).


         
Sedimentarea s-a facut cu materiale fine: pietrisuri, nisipuri si maluri. in era glaciar-cuaternar s-au depus straturi groase de loess (roca prafoasa, galbuie si cu porozitate mare) ce ating 40 m in partea estica si 10 m in partea vestica. Pe acestea s-au putut dezvolta solurifoartefertile. Campia are extensii in Serbia si Bulgaria, unde este numita Campia Dunarii. Fundamentul Campiei Romane, situat la adancimi variabile, dar care cresc in fata arcului carpatic, este alcatuit din sisturi cristaline foarte vechi (proterozoice si paleozoice).

Acest fundament este o mica placa tectonica aflata intr-o usoara subductie sub placa ce poarta arcul carpatic. Stiva de sedimente este formata dinroci mezozoice (in baza) si neozoice, in continuitate de sedimenetare, spre suprafata, ceea ce arata ca umplerea depresiunii din Campia Romane s-a facut relativ continuu. In cadrul Campiei Romane exista trei tipuri genetece de campii: campii piemontane, campii de subsidenta si campii tabulare (cu interfluvii intre vai).


Textul de mai sus reprezinta un extras din "Proiect Resurse naturale - Campia Romana". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: GEOGRAFIEPROIECTcampia romana
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...