Controlul falsificarilor laptelui

Incarcat la data: 26 Februarie 2010

Autor: nicu pascu

Pret: 50 credite

Numar pagini: 55

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1973 kb

Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea laptele si produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnica a poporului roman. Date privind primele incercari de prelucrare a laptelui in tara noastra sunt putine. in ultimii ani, ca urmare a unor cercetari arheologice, s-a descoperit la sud-est de Sarmisegetuza tipul de asezare “stana dacica” unde apar elemente privind prelucrarea laptelui in acea perioada.


in cadrul lucrarii sunt prezentate unele aspecte ale dezvoltarii pastoritului in tara noastra si prelucrarea laptelui sub forma de diferite produse lactate, dintre care branzeturile ocupa locul cel mai important. Metodele de preparare a produselor lactate traditionale, in marea majoritate autohtone, se cunosc din vechime si se practica in multe regiuni din tara. S-a insistat in special asupra modului de obtinere a unor branzeturi mult apreciate de consumatori (branza telemea, cascavalul, branza de burduf etc.). De asemenea se descrie modul de preparare a unor produse lactate acide care se obtin la stana – lapte acru, lapte de putina, jintita – precum si obtinerea smantanii si a untului in gospodarii.


Cartea aduce o modesta contributie la cunoasterea unor aspecte legate de o veche indeletnicire traditionala, aceea de prelucrare a laptelui in diferite produse lactate autohtone, printre care locuitorii au fost si sunt renumiti.
Laptele este cel mai important produs, datorita compozitiei chimice complexe, valorii biologice si gradului inalt de digestibilitate. El contine peste 100 substante necesare organismului uman: toti cei 20 aminoacizi, 10 acizi grasi, 25 de vitamine si 45 de elemente minerale.

Exprimata in calorii, valoarea nutritiva a unui litru de lapte este echivalenta cu circa 400 g came de porc, 750 g carne de vitel, 7-8 oua, 500 g peste, 2,6 kg varza sau 125 g paine. Laptele sufera foarte multe tentative de frauda, fie prin utilizarea diverselor substante conservante menite sa-i micsoreze perisabilitatea sau sa mascheze un proces de alterare, fie prin sustragerea sau inlocuirea unui factor nutritiv, fie prin diluare.


Falsificarile sunt practicate prin adaugari de: faina oparita; albus de ou-cazeina; gelatina; agaragar, guma tracaganta, smantanirea partiala sau adaugarea de lapte, smantanit, adaugarea de lapte praf reconstituit, adaugarea de lapte provenit de la alte specii de animale, adaugarea de substante chimice pentru neutralizare si conservare (antiseptice, antibiotice).
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Controlul falsificarilor laptelui". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ALIMENTARALAPTE
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...