Proiectarea unei sectii pentru obtinerea vinurilor spumoase

Incarcat la data: 15 Noiembrie 2010

Autor: trandafir alina miarbela

Pret: 100 credite

Numar pagini: 96

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1619 kb

Calitatea vietii , una din conditiiile existentei umane , este determinata in mare masura de calitatea bunurilor materiale in general si a celor alimentare ii special. Oamenii de stiinta sunt chemati sa raspunda cerintelor de imbunatatire continua a standardului produselor alimentare prin sporirea continutului si valorii substantelor utile , a insusirilor tehnologice,  a aspectului comercial  , fiind atenti si receptivi la “ barometrul” cerintelor si preferitelor consumatorului.

Aceste considerente , la care se adauga si pasiunea specialistilor , au influentat si dinamica stiintei viei si vinului ti evolutia sa istorica pana  in zilele noastre .

Viticultura, si ii special vinul, acest ”copil teribil ” al naturii , s-au bucurat de aprecierea , de multe ori de mari inspiratii, care au ramas in istorie , unele creeatii intrand si in istoria literaturii ca determinante ale starii de efervescenta continua a activitatii umane.

Cuprins

Tema proiectului
Memoriu tehnic........................................................................................................................6
Cap.1.Studiu documentar.......................................................................................................9
Cap.2.Elemente de inginerie tehnologica..............................................................................13
    2.1.Tehnologia de fabricatie a vinului spumos.............................................................13
    2.2.Varianta tehnologice de fabricatie..........................................................................14
    2.3.Schema tehnologica de obtinere a vinului spumos.................................................15
    2.4.Descrierea procesului tehnologic de fabricare  avinului spumos ..........................16
        2.4.1.Prepararea vinului cupaj..........................................................................16
        2.4.2.Stabilizarea vinului..................................................................................20
            2.4.2.1.Stabilizarea si limpezirea prin cleire........................................20
        2.4.3..Filtrarea vinului ....................................................................................23
        2.4.4..Refrigerarea vinului................................................................................25
        2.4.5.Filtrarea izoterma....................................................................................25
        2.4.6.Racirea si impregnaera vinului cu CO2 ..................................................26
        2.4.7.Dozarea licorii de expeditie....................................................................27
    2.5.Tehnologia imbutelierii vinului.............................................................................29
        2.5.1.Dezambalarea buteliilor.........................................................................30
        2.5.2.Spalarea buteliilor..................................................................................30
        2.5.3.Controlul buteliilor spalate....................................................................32
        2.5.4.Umplerea buteliilor...............................................................................32
        2.5.5.Astuparea buteliilor...............................................................................34
        2.5.6.Pregatirea buteliilor cu vin in vederea comercializarii..........................36
            2.5.6.1.Etichetarea.............................................................................36
            2.5.6.2.Aplicarea capisoanelor............................................................36
            2.5.6.3.Ambalarea buteliilor................................................................37
2.6.Caracteristicile materiilor prime ......................................................................................37
    2.6.1.Vinul materie prima pentru obtinerea vinului spumos......................................37
    2.6.2.Compozitia chimica a vinului............................................................................37
    2.6.3.Caracteristicile vinurilor...................................................................................44
        2.6.4Dioxidul de carbon................................................................................46
        2.6.5.Licoarea de expeditie...........................................................................46
2.7.Caracteristicile materiilor auxiliare.....................................................................47
        2.7.1.Zaharul.................................................................................................47
        2.7.2.Distilatul de vin...................................................................................48
        2.7.3.Acidul citric........................................................................................48
        2.7.4.Bentonita............................................................................................48
        2.7.5.Ferocianura de potasiu.......................................................................49
        2.7.6.Apa....................................................................................................50
2.8.Materiale utilizate la imbuteliere........................................................................53
        2.8.1.Butelii de sticla..................................................................................55
        2.8.2.Materiale de astupare a buteliilor.......................................................55
        2.8.3.Materiale pentru ambalare si expeditie...............................................55
Cap.3.Bilantul de materiale..............................................................................................56
    3.1.Calculul necesarului de materii auxiliare..........................................................56
    3.2.Calculul necesarului de materiale.....................................................................64
    3.3.Stabilirea regimului de lucru al sectiei....................................................................66
Cap.4.Alegerea si descrierea utilajelor.................................................................................67
Cap.5.Managementul calitatii.Implementarea sistemului de calitate HACCP...............76
Cap.6.Utilitati flosite in procesul de obtinere a vinului spumos........................................81
Cap.7.Control, reglare si automatizare a procesului tehnologic.......................................85
    7.1.Controlul tehnic de calitate...................................................................................85
    7.2.Elemente de automatizare....................................................................................86
Cap.8. Amplasament si dimensionarea principalelor
            spatii de  productie si auxiliare.................................................................................87
8.1.Structura si dimenionarea  principalelor spatii de productie si auxiliare..............87
Cap.9. Norme de protectie a muncii ti prevenire si stingere a incendiilor......................89
    9.1.Norme de protectia muncii la imbutelierea vinurilo............................................89
    9.2. Norme de protectia muncii in laborato...............................................................89
    9.3.Norme de de prevenire si stingere a  incendiilor................................................90
Concluzii ..............................................................................................................................90
Bibliografie

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Proiectarea unei sectii pentru obtinerea vinurilor spumoase". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROIECTVINURIINDUSTRIE ALIMENTARA
Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandalele ECCO Touch Plateau sunt confectionate din piele moale cu detalii metalice(tinte). Sunt...