Vin spumant

Incarcat la data: 17 Iulie 2011

Autor: sandu raluca

Pret: 80 credite

Numar pagini: 26

Tip fisier: zip

Marime fisier: 185536 kb

Vinurile spumante sunt vinuri sub presiune (1÷5 bar), datorita continutului ridicat de CO2 (2÷10 g/l) care determina proprietatile de spumare si perlare, un gust proaspat, intepator si buchet fin, reductiv, caracteristic.

 

Vinurile spumante au o tarie alcoolica de 6÷13% vol., dulceata placuta, 4÷100 g/l zahar si aciditate relativ mare, circa 5 g H2SO4/l, in functie de tipul si sortimentul acestora. Dupa originea dioxidului de carbon in vin, tehnologia de obtinere si originea geografica, vinurile spumante se clasifica astfel:


-    vinuri sampanizate, la care dioxidul de carbon provine in urma refermentarii zaharozei adaugata vinului, prin urmatoarele procedee:
o    prepararea vinului spumant la sticle (metoda „champenoise”);
o    prepararea vinului spumant la sticle si conditionarea vinului spumant la rezervoare (metoda germana);
o    prepararea vinului spumant la rezervoare (metoda „cuve close”);
-    vinuri petiante, la care dioxidul de carbon rezulta din fermentarea zaharului invertit rezidual, propriu vinului. Ele se obtin, de regula, prin procedeul de fermentare la rezervoare;
-    vinuri spumoase si perlante, la care dioxidul de carbon este de natura exogena, provenit prin impregnare sau fermentare si impregnare.
 

Prepararea vinurilor sampanizate prin metoda fermentarii la sticle
Vinul spumant a fost inventat de Don Perignon, calugar benedictin la sfârsitul secolului al VIII-lea. Prototipul vinurilor spumante il constituie vinul Champagne, care a fost obtinut la sfârsitul secolului al XVII-lea, in regiunea Champagne (Franta). in tara noastra prepararea vinului tip Champagne a inceput  la sfârsitul secolului al XIX-lea.
Prepararea vinurilor spumante prin metoda fermentarii la sticle cuprinde doua etape: obtinerea vinului de baza sau a vinului material pentru obtinerea vinului spumant si sampanizarea vinului de baza.

 

Calitatea vinului spumant este determinata in primul rand de calitatea vinului de baza. Schema tehnologica cuprinde aproape aceleasi operatii ca si in cazul obtinerii vinurilor albe seci. In regiunea Champagne, vinul de baza se obtine din doua soiuri de struguri – Pinot Meunier si Pinot noir si un soi alb Chardonnay. In tara noastra se utilizeaza pentru vinurile spumante soiurile Riesling italian, Feteasca alba, Galbena de Odobesti, s.a. cultivate in podgoriile: Tarnave, Arad, Panciu, Odobesti, s.a. Pentru vinul spumant roz se folosesc soiurile Babeasca, Pinot noir, vinificatie in rosu cu usoara macerare.

 

Prepararea vinului cupaj pentru sampanizare
In scopul obtinerii unor vinuri sampanizate de calitate constanta de la o sarja la alta si de la un an la altul apare necesara cupajarea vinului de baza cu alte vinuri de origine, calitate si vârsta diferite. Operatia se bazeaza in principal pe degustarea vinurilor, urmarindu-se si asigurarea indicilor fizico-chimici specifici vinului pentru sampanizare. Cupajarea se efectueaza inaintea stabilizarii vinurilor de baza sau dupa conditionarea lor daca ele sunt stabile, in acest caz cupajarea fiind urmata de cleire si filtrare.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Vin spumant". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: VinPREPARAREAvin spumant
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...