Domnia lui Neagoe Basarab, voievod in Tara Romaneasca

Incarcat la data: 25 Noiembrie 2009

Autor: id mess:diploma2you

Pret: 100 credite

Numar pagini: 73

Tip fisier: zip

Marime fisier: 88 kb

Este bine cunoscut faptul ca in orice manual sau tratat de istorie generala , de istoria arhitecturii sau  a artei , numele  domnitorului de la  Arges apare bine conturat ca unul dintre ctitorii de exceptie ai culturii medievale romanesti .

In mod obisnuit , opera ii este ilustrata cel putin prin doua remarcabile realizari : una in domeniul arhitectonic si artistic-monumental de cult de la Curtea de Arges – cealalta in  cel literar –„invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Theodosie’’. Aceste doua   creatii de exceptie sunt atat de cunoscute , incat , in mod firesc , orice om de cultura le asociaza cu viata si cu domnia lui Neagoe Basarab , trecandu-se de cele mai multe ori peste celelalte lucrari ale sale.

Valoarea si ineditul monumentului istoric de arhitectura si de arta de la Curtea de Arges si in special ale celui literar  „invataturile” , l-au determinat pe Bogdan Petriceicu Hasdeu  sa-l aprecieze pe Neagoe Basarab a fi fost un „Marc Aureliu al tarii Romanesti , principe artist si filosof , care ne face a privi cu uimire , ca o epoca exceptionala de pace si  cultura in mijlocul unei intunecoase furtuni de mai multi secoli ,   scurtul interval dintre anii 1512-1521”
      
Ovid Densusianu a facut si el aprecieri elogioase la adresa „invataturilor” , dar caracterizarea facuta de Xenopol , prin care se nega orice calitate a lui Neagoe ca om politic , nu este infirmata de nimeni. Dimpotriva,  Demostene Russo , la inceputul  secolului nostru , ii contesta lui Neagoe paternitatea „invataturilor” catre fiul sau Teodosie.
     
Iorga a combatut tezele lui Demostene Russo sustinand ori de cate ori a avut prilejul ca numai Neagoe putea sa fie autorul „invataturilor” , dar despre omul politic, istoricul nostru s-a multumit sa consemneze faptul ca Neagoe a reusit sa stabileasca linistea  „si inlauntru si in afara”.
  
Timpul care s-a scurs de la aparitia primei monografii2 asupra lui Neagoe Basarab ,tiparirea  „invataturilor” in forma unei editii corespunzatoare exigentelor moderne 3, publicarea de noi documente, original si competent interpretate si punerea in circulatie a unor lucrari prin care s-au facut cunoscute rezultatele muncii zilnice a istoricilor , literatilor si esteticienilor aplecati asupra evului mediu romanesc au facilitat demersul elaborarii unei noi lucrari avand ca subiect  viata si creatia  ilustrului domn si mare voievod care a fost Neagoe Basarab.
Disputa purtata in jurul autenticitatii „invataturilor” monopolizeaza atentia cercetatorilor , Neagoe ca om politic fiind, in general , neglijat de istoriografia noastra .
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Domnia lui Neagoe Basarab, voievod in Tara Romaneasca". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ISTORIEPROIECTDOMNIEBASARAB
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan