Economia Romaniei in primul razboi mondial

Incarcat la data: 23 Februarie 2011

Autor: vintila sonia

Pret: Gratuit

Numar pagini: 29

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1850 kb

Economia Romaniei in primul razboi mondial


Pentru intelegerea complexelor realitatii economice de azi, dintre care multe sunt produsul unui trecut mai apropiat sau mai indepartat, studiul fenomenelor si proceselor economice ce s-au derulat de-a lungul timpului apare in mod firesc necesar si nu este intamplator ca in preocuparile stiintifice ale unor laureati ai Premiului Nobel se intalnesc si cele de istorie a economiei.

Istoria economiei este o stiinta sociala, facand parte din grupa stiintelor economice; ea studiaza fenomenele si procesele economice, ramurile economice si economia in ansamblu din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre.

Declansat in iulie 1914 prin atacarea Serbiei de Austro-Ungaria el a antrenat treptat 28 de tari luand un caracter mondial. Daca pentru marile puteri constituite in doua mari blocuri politico-militare Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria) si Antanta (Franta, Anglia, Rusia) participarea la razboi urmarea reimpartirea coloniilor, a sferelor de influenta si a pietelor, pentru statele mici si mijlocii cum era si Romania participarea la razboi a avut cu totul o alta semnificatie.

Statele mici si mijlocii ce au fost antrenate la marea conflagratie mondiala- urmarea sa-si realizeze statul national (Polonia, Iugoslavia, Cehoslovacia) sau sa-si deserveasca unitatea si statul national cum era cazul Romaniei, mai mult decat oricare razboi, primul razboi mondial a prilejuit nu numai o mare desfasurare de forte, ci si o uriasa incordare a potentialului economic al tarilor participante. In conditiile razboiului economia tarii a avut enorm de suferit.

Mari distrugeri au fost provocate fie de razboi, din ratiuni strategice militare au fost distruse sonde si instalatii petroliere, intreprinderi, cai ferate, poduri - inclusiv podul de la Cernavoda, o parte din recolta, depozite de combustibil, cereale si alimente. Teritoriul ocupat a fost supus unui jaf economic voit si sistematic.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Economia Romaniei in primul razboi mondial". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ISTORIEprimul razboi mondialeconomia romaniei
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan