Evolutia relatiilor sovieto-iugoslave intre anii 1941-1945

Incarcat la data: 25 Noiembrie 2009

Autor: Marius

Pret: 80 credite

Numar pagini: 52

Tip fisier: zip

Marime fisier: 54 kb

Transformarile  radicale  social-politice  in    Europa Centrala  sl  de  Est  in  ultimul  deceniu  s-au   soldat cu schimbarea regimurilor  intr-un  sir  de  tari  din  aceasta regiune al lumii si ca  urmare  cu  disparitia  lagarelor  de state socialiste.

Cauza prabusirii acestor regimuri se poate lamuri,  in  primul  rand,  prin  caracterul  falimentar al economiei existente, prin negarea principiilor  fundamentale ale relatiilor de piata, la baza careia se afla proprietatea privata si spiritul intreprinzator al omului liber - insa  pe langa aceste aspecte, consideram ca este important a urmari si circumstantele in care au fost instaurate aceste  regimuri, deoarece stabilirea modului de substituire a unei puteri  de stat cu alta, ne poate explica, in oarecare  masura gradul de constiinta a poporului in  alegerea  guvernarii  noi.  Un exemplu elocvent in acest sens prezinta Iugoslavia, unde, in timpul celui de-al doilea razboi mondial in locul  monarhiei a fost instaurata o noua putere, care s-a mentinut in decurs de cinci decenii. Constituirea statalitatii Iugoslaviei  noi este indisolubil legata de relatiile ei cu U.R.S.S., de care era  sustinuta  prin  toate  mijloacele,  chiar  in    ciuda contradictiilor cu aliatii occidentali.

Lucrarea  de  fata  este  consacrata  cercetarii  anume istoriei stabilirii relatiilor intre U.R.S.S.  si noua Iugoslavie. Termenul "noua Iugoslavie", de care ne folosim, a aparut in anii ‘40 ca o desemnare a noului stat,  care atunci figura sub diferite denumiri: pana la 29 noiembrie 1945 - Iugoslavia Democrata Federativa,  iar dupa aceasta data - Republica Federativa Populara Iugoslavia. in aceasta calitate termenul sus-numit se foloseste referitor la anii 40 si in literatura contemporana.

Actualitatea temei lucrarii este determinata de faptul, ca aceasta federatie Iugoslava,  care s-a format in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial sub influenta nemijlocita a U.R.S.S., acum s-a destramat, si nu pe cale pasnica,  ci prin ciocniri interetnice, intre grupuri de populatie cu credinta diferita.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Evolutia relatiilor sovieto-iugoslave intre anii 1941-1945". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ISTORIEPROIECTrelatii sovieto-iugoslave
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...