Istoria Greciei. Principalele evenimente istorice ale Greciei

Incarcat la data: 25 Noiembrie 2009

Autor: Marius

Pret: 100 credite

Numar pagini: 139

Tip fisier: zip

Marime fisier: 154 kb

5 (1 review)

In prima jumatate a mileniului I a. Chr., Grecia arhaica inaugureaza istoria propriu-zisa a Europei si pune bazele pe care, mai tarziu, Grecia clasica si elenistica vor crea civilizatia noastra. Grecia a jucat inca din aceasta epoca rolul de civilizatie-model nu numai pentru lumea mediteraneana, dar si pentru hinterlandul continental. Experienta Greciei reprezenta o fericita sinteza de imprumuturi provenite din Orient, din Egipt si dintr-o parte a Europei preistorice.
   
Civilizatia, fruct al unei sinteze, a fost un catalizator si, in aceeasi masura, un centru de geneza, un izvor de paradigme. Gandirea rationala - care s-a nascut in lumea greaca - este mama politicii, filosofiei, stiintei.
   
Formula greaca de societate - polisul - a reusit sa defineasca limpede raporturile dintre stat si individ si sa propuna ca ideal al oricarei vieti politice armonia dintre cetateni intru respectarea legilor. Democratia ateniana a formulat principiile care stau la organizarea lumii-moderne: egalitatea in fata legilor, raportul corect dintre indatoririle statului si cele ale cetateanului; asistenta sociala.
   
Datoria lumii moderne fata de civilizatia greaca este imensa. Categoriile gandirii moderne au fost definite intaia oara de catre greci. Lor le datoram esentialul instrumentarului intelectual si deopotriva principiile morale.
   
Rationalismul grec tindea sa cuprinda intr-o maniera coerenta viata in ansamblul ei si sa defineasca diferitele structuri sociale sau estetice in functie de un cosmos ideal. inca din epoca arhaica omul grec, capatand constiinta rolului sau de protagonist, devine “masura tuturor lucrurilor”, cu mult inainte ca gandirea filosofica sa fi enuntat acest principiu fundamental al civilizatiei elenice.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Istoria Greciei. Principalele evenimente istorice ale Greciei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ISTORIEGRECIAPROIECT
Comentarii

ce frumos!

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan