Istoria Romaniei. Tranzitia in urma lui Stalin

Incarcat la data: 25 Noiembrie 2009

Autor: Marius

Pret: 100 credite

Numar pagini: 123

Tip fisier: zip

Marime fisier: 250 kb

In Romania a existat o cultura de ocupatie al carei principal scop a constat in demolarea continua a valorilor culturale romanesti, vechi sau moderne, a libertatilor presei, doar pe motiv de inactualitate politica. Deoarece criteriile de evaluare politica si culturala veneau de la Moscova ca decrete, iar intelectualii si oamenii de cultura ai Romaniei fusesera, in mare parte a lor, adversarii declarati ai sistemului experimentat de Kremlin, e de la sine inteles ca majoritatea acestora au avut mult de suferit, fiind batjocoriti nu doar in opera lor, dar si in existenta.

Scosi din circuitele culturale traditionale, acesti intelectuali condamnati social, dar mai ales de politic, au infundat inchisorile comuniste, devenind apoi, dupa iesirea din ele, cetateni cu drepturi limitate, prin conditia nou dobandita de fosti detinuti politici. Locul lor a fost luat de o categorie de intelectuali importanti ori fabricati peste noapte a caror misiune principala a fost aceea de a acoperi gaurile lasate de predecesori prin negarea valorilor culturale romanesti si, evident, si pe reprezentantii acesteia, inlocuind cu valori de import sau nascute imediat si improvizate.

Astfel prinde forme de manifestatie pe un teren arid, secatuit constant de cenzura si propaganda, faimosul proletcultism, care reducea rostul culturii la servirea ideilor proletare, negand, in acelasi timp, orice alte valori care ar fi putut contrazice deveni discursul dogmatizat. Ca forma de cultura, cu foarte multe carente de ordin compozistic, stilistic si valorizant, ar fi disparut pe parcurs, insa dublat de masivul transplant de idei, teme si ideologii rosii ale modelului sovietic, n-a facut altceva decat pe de o parte sa-si continue prigoana impotriva valorilor culturale romanesti si occidentale, iar pe de alta parte sa reprime vastul model cultural autohton, inlocuindu-1 cu modele compozite si inaderente traditiei nationale.

Iata cum istoria culturii romanesti postbelice se confrunta si cu istoria totalitarismului comunism romanesc care a dezvaluit, din pacate, regimul de teroare si de reprimare a tuturor valorilor ori diverselor forme de rezistenta.
Formele rosii ale terorii nu au putut controla totul. Rezistenta culturala, cu toate componentele sale, a urmarit refacerea unei legaturi organice cu traditia literara romaneasca, restituirea unui climat si a unei linii de creatie reprezentativa2. Disidenta se deosebeste insa de fenomenul rezistentei, mai ales prin forma ei de conjunctura si prin lipsa de masivitate, redusa doar la atacuri politice, plasate in organe de presa externe, pe fondul unor evenimente politice internationale.

Aceasta distrugere constienta a nucleului cultural romanesc a fost posibila datorita unor factori speciali care au modelat de fapt trasaturile comunismului in Romania si au facut posibila emergenta necontrolata a dictaturii proletcultismului.

In Romania nu a avut loc o revolutie comunista. Instalarea guvernarii comuniste a fost rezultatul unui anumit raport de forte pe plan international, o consecinta a celui de-al Doilea Razboi Mondial si a declansarii Razboiului Rece. Ocupatia sovietica a constituit, de fapt, un factor si mai puternic, impunator chiar, in prelevarea puterii de o asa-zisa elita comunista4. Se fac chiar referiri, aratandu-se ca Romania nu a trait o revolutie, deoarece sistemul comunist a fost impus cu forta de Armata Rosie. Aceasta este si trasatura fundamentala prin care sunt impartite regimurile comuniste: regimuri de ocupatie si regimuri revolutionare5. Istoriografia occidentala apreciaza clar ca. in mare parte, conducerea comunista nu a perceput negativ la inceput dependenta coloniala6 fata de URSS si sacrificarea valorilor politicii nationale7. Prioritatile la inceputul anilor 50 erau monopolul puterii si industrializarea, ambele conditionate de sprijinul Moscovei, care pe parcursul a cativa ani a reusit distrugerea intentionata a fundamentelor nationale.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Istoria Romaniei. Tranzitia in urma lui Stalin". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ISTORIEPROIECTTRANZITIEstalin
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...