Organizarea politica si juridica a Daciei

Incarcat la data: 25 Noiembrie 2009

Autor: Marius

Pret: 100 credite

Numar pagini: 68

Tip fisier: zip

Marime fisier: 101 kb

Statul geto-dac, creat acum peste 2050 ani sub conducerea lui Burebista, este rezultatul unei dezvoltari istorice milenare si el a reprezentat la jumatatea secolului l i.e.n., cea mai inalta culme atinsa pana atunci de societatea geto-dacilor, la temelia unei asemenea neincetate inaintari pe calea progresului statea viata economica infloritoare, determinata de dezvoltarea fortelor de productie si de organizarea social - politica bine structurata si mereu perfectionata in toate resorturile sale.

In etapa care marcheaza constituirea statului geto-dac unitar, respectiv in secolele l i.e.n si l e.n, civilizatia geto-daca, cristalizata ca o mare unitate culturala si etnica, acoperea in intregime regiunea carpato-danubiano-pontica. Ea se intindea la rasarit pana la Tyras (Nistru), pana la litoralul Marii Negre, spre apus pana in Slovacia de est si sud-est, la nord pana la Carpatii Padurosi, iar spre sud pana la pantele nordice ale muntilor Haemus (Stara Pianina) Aceasta a fost unitatea economica., etno-culturala si lingvistica pe care marele Burebista si-a sprijinit puterea si actiunile sale si careia i-a imprimat pecetea unitatii politice, statale.

Geto-dacii nu au apartinut acelui „barbaricum", ci ei trebuie priviti in lumina antichitatii greco-romane si a particularitatilor proprii ale dezvoltarii lor social-economice si politice. Factorul hotarator al dezvoltarii, al unitatii, al continutului si vitalitatii civilizatiei geto-dace, a fost fondul stravechi, tracic, de milenara traditie, care a dainuit in toata epoca geto-daca, daco-romana si a razbatut in fiinta neamului romanesc.

Sectiunea 1.RaDaCINI ALE STATULUI GETO-DAC

Procesul cristalizarii civilizatiei geto-dace a durat relativ mult, desi epoca geto-daca numita de arheologi Latene1 a inceput cam in aceeasi vreme cu epoca Latene celtica. Relatiile indelungate, de natura economica si culturala cu orasele grecesti, au prefatat epoca lui Burebista. Numerosi regi si regisori geti fusesera protectorii cetatilor grecesti inainte de Burebista. Pe calea schimburilor comerciale patrundeau adanc in teritoriile locuite de daco-geti produse grecesti: vin, ulei, vase de lux, obiecte de bronz, podoabe felurite de bronz, de aur, de argint etc., pentru care localnicii dadeau cereale, cai, lana, miere, piei, sare etc. pe filiera aceste comerciala avea sa se raspandeasca si moneda greceasca la geto-daci si apoi cea macedoneana, ca o necesitate a schimbului pe baza de moneda cerut de nivelul atins de dezvoltarea social-economica.

Cand incepe sa se resimta influenta romana., devenind mai puternica spre sfarsitul secolului al ll-lea i.Chr. si cu deosebire la inceputul secolului urmator, ea se exercita in cadrul unei unitati etno-culturale geto-dacice deja consolidate, pe care avea sa se grefeze factorul roman.
Caracterele tipice ale celei de a doua epoci a fierului (Latene) la geto-daci se stabilisera in intregime cu aproximativ un secol inainte de Burebista. Cultura materiala era unitara si se sprijinea pe o unitate etnica indiscutabila, cea traco-geto-daca.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Organizarea politica si juridica a Daciei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ISTORIEOrganizarePROIECTDacia
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...