Elaborarea si evaluarea performantei economico - financiare a proiectului de investitii privind ambalarea produselor medicinale naturiste

Incarcat la data: 12 Ianuarie 2014

Autor: diana diana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 65

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1469 kb

Protectia mediului este una din marile provocari actuale, data fiind amploarea prejudiciilor aduse mediului de catre poluare. In procesul de negociere al Capitolului 22 din Aquis-ul Comunitar, Romania si-a asumat o serie de angajamente care o obliga sa se adapteze la modelul European de dezvoltare respectand mediul. Acesta se bazeaza pe principiul dezvoltarii durabile care are in vedere satisfacerea nevoilor generatiei prezente fara a prejudicia sansele generatiilor viitoare de a le satisface pe ale lor.

Trei din cele patru domenii mari ale celui de-al saselea program de actiune privind mediul Comunitatii Europene, Managementul resurselor naturale si al deseurilor, Mediul si sanatatea si Schimbarile climatice, sunt legate de dezvoltarea durabila si calitatea vietii.


Actiunile din domeniul Managementului resurselor naturale si al deseurilor urmaresc sa asigure nedepasirea de catre consum a capacitatii de regenerare a resurselor oferite de mediu, precum si decuplarea folosirii resurselor de cresterea economica prin cresterea eficientei utilizarii lor si reducerea deseurilor. Amploarea problemei deseurilor de ambalaje si importanta ce i se acorda rezulta din mentiunea speciala de la Art.14 din Directiva 92/64/EC ca planurile de management al Statelor Membre CE sa contina un capitol special referitor la managementul ambalajelor si al deseurilor de ambalaje.

Acquis-ul comunitar in domeniul protectiei mediului va fi aplicat in Romania incepand cu anul 2007, cu o perioada de tranzitie de 3 ani pana in anul 2010 pentru Directiva 94/62/CE referitoare la ambalaje si deseuri de ambalaje.
De-a lungul existentei sale, judetul Bacau a cunoscut o dezvoltare economica deosebita, fiind implicat activ in evenimente importante din istoria Romaniei: Marea Unire, Primul si Al Doilea Razboi Mondial, etc.

Varietatea resurselor naturale ale judetului a impulsionat dezvoltarea unor anumite sectoare economice. Calitatea solurilor a stimulat dezvoltarea agriculturii, in zonele de deal si de munte s-a dezvoltat exploatarea si prelucrarea lemnului, existenta izvoarelor minerale cu proprietati curative a sustinut dezvoltarea turismului balnear in statiunea Slanic Moldova, reteaua hidrografica si acumularile de apa au condus la dezvoltarea sectorului piscicol.

Industria extractiva si cea metalurgica au progresat pe baza resurselor subsolului: zacaminte de titei si gaze naturale, zacamintele de carbune brun, sarea gema, saruri de potasiu, gipsuri, gresii, argile comune, nisipuri si pietrisuri.

Datorita pozitionarii geografice, judetul Bacau se inscrie in zonele cu potential in exploatarea resurselor de energie alternativa: biomasa, microhidro si energie eoliana.

In ceea ce priveste managementul deseurilor, aria deservita de serviciile de salubrizare acopera, in mod obisnuit, doar „zonele metropolitane”, orasele si cateva comune din zona rurala. Aceste servicii sunt realizate nu numai de catre operatori specializati, ci si de catre departamente cu sarcini specifice din cadrul structurilor administratiilor publice locale.

Serviciile de salubrizare in judetul Bacau sunt prestate de 8 operatori de salubrizare (5 operatori cu capital privat si 3 operatori cu capital de stat), din care 5 licentiati ANRSCUP. Pe langa cei 8 operatori de salubrizare, exista localitati care au infiintat in cadrul primariilor departamente/directii/servicii de salubrizare: Departamentul Administrativ din cadrul Primariei Tg. Ocna, Directia de Salubrizare si Departamentul de Gestionare a Deseurilor din cadrul Primariei Slanic Moldova, Serviciul de Gospodarire Comunala din cadrul Primariei Darmanesti, Societatea Cooperativa de consum Oituz.

Gradul de acoperire cu servicii de salubrizare in anul 2009 in mediul rural a fost de circa 40% si de 90% in mediul urban potrivit documentului oficial „Master Plan. Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Bacau (mai 2010)”.

In anul 2010, ca urmare a intrarii in functiune a proiectelor PHARE CES si ISPA este de asteptat ca populatia deservita cu servicii de salubrizare in mediul rural sa creasca pana la circa 60%.

In prezent, la nivelul judetului Bacau exista 1 depozit conform de deseuri nepericuloase tip „b” (operational incepand cu luna mai a anului 2010) si 7 depozite neconforme tip „b” amplasate in localitatile Onesti, Moinesti, Comanesti, Buhusi, Targu Ocna, Darmanesti si Nicolae Balcescu. Depozitul conform ocupa o suprafata de 25,3 ha, este alcatuit din 4 celule si are o capacitate de 4.123 mc. Suprafata celor 7 depozite neconforme de tipul „b” este de 27,4 ha si au o capacitate proiectata cumulata de 1.359 mii mc.

In mediul rural au fost identificate, in urma inventarierii realizate de catre Agentia pentru Protectia Mediului Bacau si Garda de Mediu, un numar de 195 spatii de depozitare ce au fost inchise si reabilitate la sfarsitul anului 2009.

Cantitatea de deseuri municipale generate la nivelul judetului, in anul 2007, a fost de 231.466 tone, din care 187.415tone (80,96%) sunt deseuri municipale generate si colectate, restul de 44.051 tone reprezentand deseuri municipale necolectate (19,04%). Din cantitatea totala de deseuri municipale generate si colectate un procent de 67,9% sunt deseuri menajere si asimilabile, 22,2% sunt deseuri din constructii si demolari si in proportie de 9,9% sunt deseuri din servicii municipale. In anul 2007, in judetul Bacau, 51,3% dintre deseurile menajere generate sunt deseuri biodegradabile (vegetale si animale) si 13,4% sunt deseuri din plastic.
La nivelul anului 2007, un locuitor din judetul Bacau a generat 321 kg deseuri (cu 58 kg mai mult fata de anul 2003).

La nivel judetean (in 2009) existau 97 de colectori de deseuri de ambalaje, 5 reciclatori si 7 operatori economici autorizati pentru colectare/ dezmembrare vehicule scoase din uz. Procentul de valorificare al deseurilor reciclabile de tipul hartie/carton a fost de 97,7% si de 110,6% in cazul PET-urilor (in anul 2009).

Managementul deseurilor. Reducerea impactului deseurilor asupra mediului, implica multiple planuri de actiune, cum ar fi:

  • Reducerea cantitatilor de deseuri generate;
  • Cresterea procentului de valorificare a deseurilor refolosibile;
  • Intensificarea actiunilor de control privind gestiunea deseurilor;
  • Crearea unui sistem integrat de eliminare a deseurilor , tinand seama de cele mai bune tehnici disponibile care nu implica costuri excesive.


Tot mai multi agenti economici trebuie implicati in actiuni care vizeaza reducerea impactului deseurilor asupra mediului si constientizarea populatiei privind necesitatea schimbarii atitudinii fata de problematica deseurilor si importanta introducerii noilor practici.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Elaborarea si evaluarea performantei economico - financiare a proiectului de investitii privind ambalarea produselor medicinale naturiste". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...